Hlavní obsah

Likvidační nabídka. Odborník zhodnotil rizika elektřiny za tržní ceny

Foto: Shutterstock/biDaala_studio

Největší společnosti od produktů vázaných za velkoobchodní ceny energií upustily.

Reklama

Elektřina i plyn zdražují. Dodavatelé se však neshodují v tom, jaký produkt je pro zákazníky za aktuální situace výhodnější. Jaký tarif mají maloodběratelé zvolit, aby nepřepláceli?

Článek

Ceny energií na burze skokově rostou, což domácnosti pocítí, až budou platit účty za energie – u některých firem klienty neochrání ani fixace. Dodavatelé už pro své zákazníky nedokážou nižší ceny udržet a své produkty zdražují.

Jejich názory se však liší v tom, který tarif je pro odběratele za aktuální situace nejvýhodnější. Velcí dodavatelé energií, jako jsou ČEZ, PRE, Innogy či E.ON, většinou nakupují elektřinu i na několik let dopředu, a tak mají období, kdy může dojít k dalšímu růstu cen, pokryté.

Podle energetického odborníka jsou proto nyní v lepší pozici. „Obchodníci, kteří nakupovali elektřinu postupně a po delší dobu nebo více dopředu, mohou nyní zdražovat méně. Naopak ti, kteří se hodně spoléhali na obchod s krátkými produkty, budou mít nyní velké problémy,“ myslí si Michal Macenauer z EGÚ Brno.

Například Pražská energetika (PRE) nakupuje elektřinu s dvou až tříletým předstihem. „Pro domácnosti máme pokryté celé období roku 2022 a část roku 2023. Nyní dolaďujeme příští rok a pracujeme na roce 2023 pro velkoodběratele,“ sdělil Petr Holubec, tiskový mluvčí PRE.

Podobnou strategii má i společnost ČEZ, a tak stejně jako PRE nemusí do koncových cen promítat výkyvy na burze. „Například pokud u nás zákazník uzavře smlouvu na tři roky dopředu, tak pro něj nakoupíme odpovídající objem elektřiny. Tuto cenu pak zákazníkovi garantujeme na tři roky dopředu,“ vysvětluje mluvčí ČEZu Alice Horáková.

Dlouhodobá fixace tak odběratelům zaručuje stabilní účty. Například odběratel elektřiny pro běžnou spotřebu u ČEZu zaplatí u obchodní složky zhruba 2 600 korun včetně DPH u tříleté fixace.

Doporučuji nyní sjednat nedlouhou fixaci například na rok, a to u takového obchodníka, který příliš nespekuluje a nakupuje konzervativnějším způsobem.
Michal Macenauer, EGÚ Brno

Alternativou k fixaci jsou pak nabídky odvíjející se od tržních cen na burze. „Pokud dovolíte navázat cenu na některý tržní produkt, budete mít ceny více proměnlivé, v některých případech mohou být po jistou dobu až likvidačně vysoké,“ varuje Macenauer.

Alternativní dodavatelé energií však svou strategii hájí. „Klientům energie dodáváme za aktuální tržní ceny, tedy za stejnou cenu, za jakou ji vykupujeme od lokálních výrobců energií z obnovitelných zdrojů,“ říká zakladatel startupu bezDodavatele Robert Chmelař.

Bohemia Energy, bezDodavatele a další přejít na tarif odvíjející se od situace na energetických burzách doporučují.

„V současné situaci je rozumným krokem nefixovat ceny na současných, extrémně vysokých hodnotách. Toto nejlépe řeší dodávka za aktuální velkoobchodní ceny bez fixace, byť jsou tyto ceny aktuálně vysoké. Jakmile totiž dojde ke korekci cen, nejdříve se to právě projeví na tomto trhu,“ říká mluvčí Bohemia Energy Hana Novotná.

Kolik aktuálně takový produkt stojí, můžete vidět v tabulce níže. Ale ceny se mění každý den.

DodavatelCena za sazbu D02dCena za sazbu D26dCena za plyn
Bohemia Energy – A++ (odráží meziroční vývoj na burze, uvedené ceny jsou průměr od začátku roku do září 2021)2 586 korun/MWh2 496 korun/MWh961 korun
Bohemia Energy – Relax (odráží denní vývoj na burze)1 819 korun/MWh1 757 korun /MWh754 korun
bezDodavatele1 710 korun /MWh1 710 korun /MWh495 korun
PRENENENE
ČEZNENENE
E.ONNENENE
InnogyNENENE

Podle Macenauera je pro maloodběratele fixace na tržní ceny nepohodlná, protože lidé většinou nechtějí sledovat výkyvy na trhu s energiemi, ale zároveň je pro ně i nevýhodná.

„V současné době, kdy je trh s elektřinou hysterický, jim tento produkt nedoporučuji. V zimě se může stát něco nečekaného, cena elektřiny na burze vyletí a za topnou sezonu lidé zaplatí třeba trojnásobek toho, co by zaplatili jindy,“ varuje Macenauer.

Z tabulky výše vyplývá, že největší společnosti od produktů vázaných za velkoobchodní ceny energií upustily. Shodují se na tom, že by se za současné situace zákazníkům nevyplatily.

„Obzvláště nyní – s přihlédnutím na dění na burzách, kdy od ledna vystoupaly ceny elektřiny na dvojnásobek – nejsou produkty tohoto typu pro klienty vůbec výhodné,“ říká mluvčí společnosti Martina Slavíková.

Stejně tak tuto variantu domácnostem neposkytují a ani ji nedoporučují společnosti Innogy, PRE či ČEZ. „Není to v tuto chvíli pro zákazníka vůbec výhodné. Ceny elektřiny na velkoobchodním trhu od konce loňského listopadu rostou prakticky kontinuálně,“ sdělila za ČEZ Horáková. PRE zase produkt vázaný na ceny na burze vůči zákazníkům nepovažuje za férový. „Nechceme je vystavovat kolísání ceny, a tím i nejistotě,“ upřesnil Holubec.

Klid na jaře?

„Doporučuji nyní sjednat nedlouhou fixaci, například na rok, a to u takového obchodníka, který příliš nespekuluje a nakupuje konzervativnějším způsobem,“ radí Macenauer. Dlouhodobější fixaci například na tři roky by však aktuálně nedoporučoval.

Odborníci totiž předpokládají, že ceny elektřiny na burzách opět klesnou. „Kdy se to stane a na jakou úroveň klesnou, není jisté. Je riziko, že přes zimu porostou. Trh je nyní velmi neklidný a má pro to několik pádných důvodů,“ uvedl Macenauer. Určovat cenu na delší období dopředu je nyní téměř nemožné. Očekává však, že šílenství vysokých cen vyšumí někdy na jaře.

Mezi důvody uvádí rostoucí ceny emisních povolenek, cenu zemního plynu, osud jaderných zdrojů v Německu a odstavování uhelných zdrojů v celém regionu.

Reklama

Doporučované