Hlavní obsah

Linet chystá balík peněz na akvizice. Jako první koupil rakouský Cubile

Téměř rok práce na akvizici rakouské firmy popsal Seznam Zprávám generální ředitel Linetu Tomáš Kolář.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Krize může znamenat šanci pro nákup. Ve zdravotnické firmě Linet proto vzniklo oddělení, které má za úkol vyhledávat investiční příležitosti. A už hlásí první akvizici – nákup rakouské společnosti Cubile za desítky milionů korun.

Článek

„Před několika týdny jsme ukončili akvizici rakouského start-upu z Innsbrucku. Pracovali jsme na tom už od léta a dokončení akvizice padlo doprostřed koronakrize,“ řekl Seznam Zprávám generální ředitel Linetu Tomáš Kolář. Dodal, že se jedná o technologickou společnost a cena byla v řádu jednotek milionů eur.

Společnost Cubile má totiž speciální výrobek, který perfektně zapadá do portfolia Linetu. Vyvinula chytrou podložku, která dokáže bezkontaktně snímat dynamické signály lidského těla. Tím se dá sledovat dech, tep, ale i hrozby proleženin u pacienta. Podložka by měla být integrovaná do elektroniky lůžek Linetu.

Krize jako šance

„Na jednu stranu je koronakrize určité riziko, protože málokdo tuší, jak bude svět fungovat za 12 měsíců. Na druhou stranu je to obrovská šance. Vidíme tady paralelu s tím, jak svět fungoval v roce 2010 – vznikala celá řada příležitostí,“ řekl Kolář. Sází na to, že zdravotnictví bude spíše posilovat.

Společnost Linet

Od roku 2011 je součástí skupiny Linet Group SE, předního světového výrobce zdravotnických lůžek.

Své výrobky dodává do více než stovky zemí na celém světě.

Od svého založení v roce 1990 sídlí v Želevčicích u Slaného, kde rovněž provozuje svůj závod.

Portfolio firmy zahrnuje řešení určená pro intenzivní péči, produkty pro běžnou lůžkovou péči i speciální lůžka pro domovy seniorů či léčebny dlouhodobě nemocných.

Nadnárodní holding Linet Group má sídlo v Nizozemsku. Po celém světě má 20 poboček, zaměstnává okolo 1700 lidí.

Zdroj: Linet

„Máme menší útvar, který pročesává trh a vyhledává možné cíle, které odpovídají naší palebné síle,“ vysvětluje Kolář. Speciální oddělení, které teď kvůli vyhledávání investičních příležitostí v Linetu vzniklo, má k dispozici celkem desítky milionů eur.

Další akvizice před podpisem

Už teď je firma krátce před uzavřením dalšího nákupu. „Jedná se o naši distribuční společnost tady v Evropě,“ říká Kolář. Akvizice by měla být podle něj do měsíce a půl dotažená do konce.

Jak se vyrábějí zdravotnické postele v Linetu.Video: Seznam Zprávy

„Rozhlížíme se hlavně po technologických společnostech ve Spojených státech, po rozšíření našeho portfolia,“ říká Kolář. Dodává, že Linet se vždy snaží o 100procentní podíl. V tuto chvíli už takto vlastní 20 firem.

Linet patří k firmám, kterým se v krizi daří. O speciální zdravotnické postele je totiž zájem po celém světě. Celý holding dokonce zažil nejlepší čtvrtletí ve své historii, kdy mu tržby vyrostly na 91 milionů eur.

Reklama

Doporučované