Hlavní obsah

Lingvista Nekula a norský antropolog Eriksen získali čestný doktorát UK

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Karolinum.

Reklama

Světový odborník na antropologii Thomas Hylland Eriksen z Norska a uznávaný lingvista Marek Nekula převzali v pražském Karolinu čestnou vědeckou hodnost doctor honoris causa Univerzity Karlovy (UK).

Článek

„Titul dostali za mimořádné vědecké úspěchy ve svých oborech a rovněž za významný přínos k rozvoji bádání ve spolupráci s Univerzitou Karlovou,“ informoval Petr Podzimek z odboru vnějších vztahů školy.

Antropolog a etnolog Eriksen je podle UK v současnosti jedním z nejvlivnějších představitelů svého oboru na světě. Působí jako profesor sociální antropologie na Univerzitě v Oslu, ale s přednáškami navštěvuje mimo jiné i Prahu. Při udělení čestného doktorátu škola vyzdvihla, že se věnuje problematice nacionalismu, multikulturalismu a globalizaci i ve veřejné diskuzi a působí jako významný popularizátor společenských věd, když komentuje problémy současného světa od migrace a menšinové problematiky až po otázky ekologických výzev.

Profesoru Nekulovi se UK rozhodla titul udělit mimo jiné proto, že se díky němu v posledních dvou desetiletích významně posílil vztah mezi českými vysokými školami a německou Univerzitou v Regensburgu, kde vede pracoviště Bohemicum - Institut slovanských jazyků. Jeho spolupráce s UK, zejména pak s fakultou sociálních věd a filozofickou fakultou, začala v roce 1998.

„Významným krokem pak bylo ustavení bakalářského double-degree Česko-německá studia, jehož akreditaci inicioval a jeho obsah rozhodujícím způsobem spoludotvářel. Program je dnes vlajkovou lodí vzájemné spolupráce obou univerzit a představuje největší double degree bakalářský studijní obor na UK,“ uvedl Podzimek.

Nekula se řadí mezi významné vědecké osobnosti v oboru slavistiky a dějin. Přednáší lingvistiku, kulturní historii a teorii kultury. Pravidelně působí i na nejprestižnějších světových univerzitách, jako jsou Harvardova univerzita v Bostonu nebo Michiganská univerzita.

Reklama

Související témata:

Doporučované