Hlavní obsah

Linka na toasty nebyla vůbec inovační, tvrdí exředitel Penamu

Pekárna Penam (ilustrační foto).

Reklama

Linka na toastový chleba, na kterou pekárny Penam z holdingu Agrofert získaly stamilionovou dotaci, nebyla inovační a nesplnila podmínky pro dotaci. Tvrdí to bývalý provozní ředitel Penamu Michal Miksche.

Článek

Linka na toastový chléb měla být významnou inovací, díky které se bude vyrábět zdravější chleba bez konzervantů. Ministerstvo průmyslu na ni proto z evropských fondů přikleplo 100 milionů korun. Ty byly zatím vyplaceny z českého rozpočtu – evropští kontroloři totiž při vyšetřování střetu zájmů premiéra Andreje Babiše zjistili, že pekárna nepoužila novou, ale již existující technologii.

To samé nyní vůbec poprvé potvrdil někdejší provozní ředitel Penamu Michal Miksche. „Inovačního na lince není vůbec nic,“ řekl Miksche pro server Neovlivní.cz. „Všechno, co linka měla splňovat, bylo aplikováno již dlouhá léta předtím, a to přímo v Liekenu.“ Odkazuje tak na německou pekárnu Lieken, která také spadá do holdingu Agrofert.

Podle zjištění bruselských auditorů bylo důvodem neproplacení dotace právě to, že Agrofert použil tuto technologii již dříve a peče toastový chleba stejným stylem ve zmíněném Liekenu.

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka i nadále odmítá, že by s dotací bylo něco v nepořádku. „Už mnohokrát jsme uvedli a trváme na tom, že v souvislosti s touto dotací bylo vše v pořádku. Dodrželi jsme a splnili veškeré podmínky spojené s dotačním titulem,“ řekl Hanzelka serveru.

Miksche, který měl coby provozní ředitel pekáren na starosti investice, však tvrdí opak. Jak píše Neovlivní.cz ve svém tištěném vydání, je ochoten vypovídat na policii. „Cítím potřebu tu věc uzavřít. Dlužím to sobě a pár dalším lidem, kteří na ty nedostatky bez úspěchu upozorňovali,“ uvedl Miksche.

V citovaném článku zmínil například to, že Penam linku na toastový chléb z Německa „opsal“ i se stejnými chybami, které trápí Lieken.

„Na dobu přípravy technologického zadání byl k projektovému týmu Penamu přidělený ‚poradce‘ z německé sestry. Před ukončením zadání na toast jsem rekapitulací dat a komunikace přišel na hrubou chybu v celém procesu: stroje nedokázaly v teplých měsících roku dosáhnout požadované teploty těsta. A musel se tam tedy instalovat technologický uzel. Pikantní na celé věci je to, že v Liekenu se potýkají se stejným problémem. Penam zkrátka díky poradci zkopíroval německé linky i s chybami,“ řekl autorce článku Sabině Slonkové.

Podle konečné zprávy evropských auditorů nemá holding Agrofert kvůli chybám nárok celkem na 285 milionů korun z unijních peněz. Česko již dříve uvedlo, že se závěry auditu nesouhlasí a bude ho nadále rozporovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované