Hlavní obsah

Linkové autobusy nevyjedou, hrozí tisíce řidičů neomezenou stávkou

Řidiči linkových autobusů hrozí stávkou, z oboru mohou odejít tisíce lidí.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Mzdy řidičů linkových autobusů se nezvedly, přestože to nařídila vláda. Odboráři vyhlásili stávkovou pohotovost.

Článek

Řidiči linkových autobusů hrozí, že nevyjedou. V letošním roce měli dostat přidáno. Jejich hodinovou mzdu zvýšilo nařízení vlády více než o třetinu na 98 korun a deset haléřů. Přestože na výplatní pásce řidičů měly přibýt tisícikoruny, reálně to jsou jen stovky. To je hlavní argument odborářů, kteří ve středu vyhlásili stávkovou pohotovost.

„Doba trvání může být i neomezená, to znamená až do vyřešení problému," řekl redakci Seznam Zprávy šéf Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík. Odboráři vyzývají kraje, vládu a dopravní společnosti, aby se domluvily. „Když k tomu navýšení nedojde, tak odejdou další desítky, stovky a možná i tisíce řidičů z oboru," upozorňuje Pomajbík.

Podle odborářů mají řidiči nejen nízké mzdy, ale i těžké pracovní podmínky. Ve videu je popisuje Luboš Pomajbík.

Luboš Pomajbík vysvětluje, jak náročná je práce řidičů linkových autobusů.Video: Marie Vladyková

Přestože je zvyšování mezd úkolem zaměstnavatele, odpovědnost vidí Pomajbík na straně krajů. Právě s nimi mají společnosti uzavřené smlouvy o dopravní obslužnosti. Kraje ale chtějí, aby se vláda na financování spolupodílela. Zvýšení mezd pro krajské pokladny představuje 1,2 až 1,5 miliardy korun ročně (více o financování mezd i o dopadech stávky popisuje odborář Pomajbík v prvním videu v úvodu článku).

Reklama

Související témata:

Doporučované