Hlavní obsah

Lipovská dráždí opozici i lidi z církve. Na její odvolání ale nejsou hlasy

Foto: ČTK

Hana Lipovská trvá na tom, že kandidaturou ve volbách neporušuje zákon.

Reklama

Oznámení Hany Lipovské, že bude kandidovat za Volný blok, znovu podnítilo výzvy k jejímu odvolání z Rady České televize a kritiku lidí z katolické církve.

Článek

Ekonomka Hana Lipovská se tento týden znovu postarala o rozruch. V pondělí oznámila, že bude v říjnových parlamentních volbách kandidovat za radikální uskupení Volný blok. Tím vyvolala nejen pozornost médií, ale také novou vlnu kritiky z opozičních stran.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Opozice stejně jako dříve namítá, že Hana Lipovská coby členka Rady České televize porušuje zásadu o politické nezávislosti a měla by v tomto kontrolním orgánu skončit.

Ani otevřené angažmá za stranu, jejíž politici odmítají očkování proti covid-19 nebo šíří konspirační teorie, však patrně nebude stačit k tomu, aby Hana Lipovská o funkci radní přišla.

Podle informací Seznam Zpráv se opoziční poslanci chystají podat návrh, aby se o odvolání Hany Lipovské hlasovalo. Sami však uznávají, že prozatím nemají velké šance na úspěch.

Za Hanou Lipovskou stále stojí poslanecká většina z klubů hnutí ANO, SPD, KSČM a nezařazených poslanců včetně hlavní tváře strany Volný blok Lubomíra Volného.

„Nemyslím si, že by poslanci z hnutí ANO našli dost odvahy na to, aby se vyslovili proti Lipovské,“ řekl Seznam Zprávám šéf poslaneckého klubu lidovců Jan Bartošek. Ten se už dříve o odvolání Lipovské neúspěšně zasazoval, když poukazoval na její aktivitu v Institutu svobody a demokracie Jany Bobošíkové.

Kromě středopravicových stran sdružených ve volební koalici Spolu by odvolání Hany Lipovské podpořili i Piráti a Starostové. „Někteří radní jednají na hraně či dokonce za hranou zákona již delší dobu,“ uvedl pirátský poslanec Tomáš Martínek, člen volebního výboru, který má mediální rady na starosti.

Odmítavý postoj sněmovní většiny k odvolání Hany Lipovské tlumočil místopředseda volebního výboru Aleš Juchelka (ANO). V reakci na její oznámení prohlásil, že jde sice o „hraniční případ“ a „etický problém“, podle něj však ekonomka neporušuje zákon o České televizi.

Tento zákon stanoví, že člen Rady „nesmí zastávat žádnou funkci v politických stranách, politických hnutích nebo občanských sdruženích, ani nesmí při výkonu své funkce v Radě jejich jménem vystupovat nebo působit v jejich prospěch nebo ve prospěch jiných skupinových zájmů“.

Hana Lipovská žádnou funkci ve Volném bloku nemá. Posouzení, zda v Radě působí ve prospěch strany, je zatím předčasné. První jednání Rady ČT po oznámení její kandidatury se uskuteční teprve 25. srpna.

Sama Hana Lipovská potvrdila, že se chce ve své kampani soustředit i na Českou televizi. Odstoupení z Rady ČT by však v současnosti považovala za zbabělý krok. Nebude se ale účastnit některých hlasování rady, například o personálních otázkách. „Nebudu v daných věcech navrhovat usnesení a budu se zdržovat hlasování,“ uvedla.

S jistotou by Hana Lipovská musela v Radě ČT skončit v případě, že by ve volbách uspěla. Podle zákona je členství v Radě neslučitelné s funkcí poslance.

Dosavadní podpora Volného bloku v předvolebních průzkumech se však pohybuje na úrovni statistické chyby, hluboko pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny.

Mnohem větší šanci na zvolení do parlamentu má další kandidát, proti kterému míří snahy o odvolání, člen Rady Českého rozhlasu Josef Nerušil. Ten se bude ve volbách ucházet o hlasy jako pražský lídr SPD Tomia Okamury.

Pokud by ve Sněmovně došlo na hlasování o Haně Lipovské, týkalo by se pravděpodobně i Josefa Nerušila. Také pro členy Rady Českého rozhlasu platí, že nemohou být zároveň poslanci. Samotnou kandidaturou ve volbách však Josef Nerušil zákon patrně neporušuje.

Osoby Josefa Nerušila a Hany Lipovské pak spojuje i kritika, která vůči nim směřuje z katolické církve, k níž se oba kandidáti hlásí.

Pětadvacet lidí, kteří se k církvi hlásí, například biochemik Jan Konvalinka, astrofyzik Jiří Grygar nebo herečka Martha Issová, tento týden vyzvalo pražského arcibiskupa kardinála Dominika Duku, aby se od Hany Lipovské a Josefa Nerušila „jednoznačně distancoval“ a vyzval je k odchodu z mediálních rad.

Vedení katolické církve už předtím dalo od obou kandidátů ruce pryč. V prohlášení předsedy biskupské konference, olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera se zdůrazňuje, že „politický postoj těchto osob není postojem církve“.

Kardinál Duka nicméně Hanu Lipovskou v minulosti opakovaně hájil. Josef Nerušil je pak Dukovým blízkým spolupracovníkem, v tiskovém oddělení Arcibiskupství pražského spravuje kardinálovy účty na sociálních sítích.

V původní verzi textu byla uvedena chybná informace, že Josef Nerušil je členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Nerušil je členem Rady Českého rozhlasu.

Reklama

Doporučované