Hlavní obsah

Lipovská: Mlynář z PPF chtěl, abych s nimi nespojovala odvolání šéfa ČT

Foto: Výroční zpráva PPF

Vladimír Mlynář potvrdil, že se s Hanou Lipovskou sešel.

Reklama

Radní České televize Hana Lipovská popsala březnovou schůzku se členem vedení skupiny PPF Vladimírem Mlynářem. Ten následně potvrdil hned dvě schůzky. Tvrdí však, že Lipovská „manipuluje“.

Článek

Kritické tažení členky Rady České televize Hany Lipovské proti generálnímu řediteli ČT Petru Dvořákovi dostalo nový rozměr.

Lipovská ve středu zveřejnila popis schůzky s vedoucím manažerem skupiny PPF Vladimírem Mlynářem. A tvrdí, že právě kvůli obsahu rozhovoru se následně zaměřila na vztahy Dvořáka s PPF.

O schůzku, která se podle Lipovské uskutečnila 19. března v pražské centrále PPF, měl požádat Mlynář. Ten pak během setkání údajně řekl, že PPF počítá s odvoláním Dvořáka z čela televize.

„Po tomto úvodu mě pan Mlynář požádal, jestli bych nemohla zajistit, aby důvodem k odvolání generálního ředitele Dvořáka nebylo jeho společné podnikání se spolumajitelem PPF Ladislavem Bartoníčkem, protože taková publicita by PPF poškodila. Prý ho o to ‚Laďa‘ sám požádal,“ uvedla Lipovská na svém facebookovém profilu.

Ladislav Bartoníček se po nedávné tragické smrti většinového akcionáře a šéfa PPF Petra Kellnera stal výkonným šéfem skupiny.

Mlynář se podle členky Rady ČT také zajímal, kdo bude novým ředitelem televize. Důvodem mělo být přání, aby se ČT připojila k plánům TV Nova na zpoplatnění obsahu pro diváky. Nova přitom patří do skupiny PPF.

Podle Mlynáře, který je členem představenstva PPF a ředitelem skupiny pro vztahy s veřejným sektorem, však Lipovská „manipuluje“. Schůzku nicméně potvrdil, i když podle něj proběhly dvě.

„Poprvé to bylo na její žádost. A ano, neorodoval jsem za PD (Petra Dvořáka – pozn. red.), protože Česká televize není věc PPF. A ona mi sama řekla, že nemá důvod na PPF v souvislosti s Českou televizí útočit. S tím jsme se rozešli,“ uvedl Mlynář na Twitteru.

Lipovská nicméně tvrdí, že právě schůzka s Mlynářem ji podnítila k prověřování, zda není Dvořák ve střetu zájmů s PPF. „Na základě tohoto setkání jsem považovala za nutné začít vazbu Petra Dvořáka na PPF a Ladislava Bartoníčka zkoumat důkladněji,“ napsala.

Ekonomka naráží na to, že pár týdnů po zmíněné schůzce, na jednání Rady ČT 7. dubna, obvinila Dvořáka ze střetu zájmů a dalších prohřešků. Klíčovým problémem měly být majetkové podíly Dvořáka a Bartoníčka ve firmě Gopas, která poskytuje IT školení.

„Osobní propojení mezi ředitelem PPF a ředitelem České televize může vést v krajním případě i ke vzniku kartelu. Tomu ostatně nahrávají i plány na zpoplatnění části vysílání,“ řekla k tomu Lipovská v doprovodném videu, které uvádí její kolegyně z Institutu svobody a demokracie Jana Bobošíková.

Lipovská připomněla, že šéf ČT Dvořák po její schůzce s Mlynářem zveřejnil úvahu o zpoplatnění streamovací služby v ČT. Diváci by si tak platili za zhlédnutí již odvysílaných pořadů.

Už několik závěrů Lipovské však bylo mezitím zpochybněno. Analýza Seznam Zpráv například upozornila na překrucování informací o možném ohrožení české komunikační infrastruktury.

Dozorčí komise Rady ČT pak nepotvrdila ani její obvinění z Dvořákova střetu zájmů, které mělo vyplývat z členství ředitele ČT ve správní radě Lecia Gallery Prague nebo ve skutečnosti, že si Česká televize objednávala počítačová školení u firmy Gopas.

Kvůli těmto závěrům Dozorčí komise se zřejmě mezi kritizované osoby dostal i šéf komise, auditor Michal Petrman. Ten je mimo jiné členem správní rady Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky. Bobošíková ve videu upozornila, že v orgánu tohoto fondu sedí také předseda dozorčí rady PPF František Dostálek.

Bobošíková rovněž poukázala na to, že Petrman řídil firmu nynějšího místopředsedy Rady ČT Pavla Kysilky. Zřejmě narážela na poradenský ústav 6D Academy, který vlastní Kysilkova společnost 6D Institute. Petrman byl v letech 2016 až 2018 ředitelem ústavu. Kysilka také podle Bobošíkové „jen mlčky přihlíží“ Dvořákovu střetu zájmů.

Reklama

Doporučované