Hlavní obsah

Listkiewicz přišel Berbrovi drahý. Nový šéf fotbalových rozhodčích Chovanec přitom bere ještě víc

Foto: Profimedia.cz

Bývalý hráč i trenér fotbalové reprezentace Jozef Chovanec od léta řídí ligové rozhodčí.

Reklama

Polský expert bral v prvním roce své práce pro Fotbalovou asociaci ČR zhruba 120 000 korun měsíčně. Pak šel na polovinu. Seznam zjistil, jakou částku fakturuje jeho nástupce v pozici šéfa komise rozhodčích Jozef Chovanec.

Článek

Hlavním argumentem proti působení Michala Listkiewicze v roli šéfa komise rozhodčích byla pro místopředsedu asociace Romana Berbra nákladnost jeho působení na Strahově. Ta byla vedle Polákova původního platu kolem 120 000 korun měsíčně spojena i s náklady na ubytování a dopravu.

Listkiewiczův nástupce Jozef Chovanec, bývalý hráč i trenér fotbalové reprezentace, žije dlouhá léta v Praze, takže v tomto ohledu se jistě ušetří. Měsíčně ale nyní Chovanec fakturuje částku 145 000 korun. Tedy ještě více než původně Listkiewicz, který navíc v půlce svého angažmá u FAČR souhlasil se snížením svého příjmu zhruba na polovinu. Chovanec má navíc k dispozici služební vůz Hyundai Santa Fe.

Faktický vládce Fotbalové asociace ČR Roman Berbr se v uplynulých měsících nijak netajil tím, že mu byl velkým trnem v oku Michal Listkiewicz, polský expert, kterého v létě 2016 angažoval tehdejší předseda asociace Miroslav Pelta coby předsedu komise rozhodčích.

Reagoval tak na sérii skandálů spojených s rozhodčími, jež v tuzemském fotbale proběhly, když komisi sudích vedli Dagmar Damková a Miroslav Tullinger, osoby blízké právě Romanu Berbrovi.

Listkiewicz se obklopil vlastním týmem, několik problematických sudí z ligové listiny vyškrtl. A kluby si v éře jeho působení pochvalovaly atmosféru větší důvěry.

Listkiewicz dostal od Pelty dvouletý kontrakt, ale po uplynutí jeho poloviny, v létě 2017, byl Pelta obviněn z dotačních podvodů a ve FAČR ztratil vliv. Peltova aféra souvisela s dočasným přiškrcením dotací od státu a místopředseda asociace Roman Berbr toho využil k frontálnímu útoku na Listkiewicze. S argumentací, že Polákovo působení je příliš nákladné.

Bylo tehdy publikováno, že Listkiewicz bere od FAČR 4700 eur měsíčně, tedy zhruba 120 000 korun. Berbr se tehdy nechal slyšet, že takové náklady jsou pro FAČR v dané situaci neúnosné.

Listkiewicze se zastaly ligové kluby, ve věci se intenzivně angažovali zejména šéf Slavie Jaroslav Tvrdík a sázková kancelář Fortuna, partner ligové soutěže.

Polák souhlasil s tím, že se jeho příjem sníží zhruba na polovinu. Jak nedávno zmínil, přestal také užívat byt od FAČR, a když byl v Česku, přespával v hotelu.

Po dvou letech práce v českém fotbale Michal Listkiewicz odešel:

V létě 2018 mu kontrakt vypršel a Listkiewicz odešel. Nedávno poskytl rozhovor deníku Sport, zmínil v něm, že Berbr řídí fotbal za pomoci strachu, manipuluje lidmi a v posledním roce jeho působení házel Polákovi neustále klacky pod nohy. V reakci na to si na něj Berbrova asociace písemně stěžovala na polském svazu a na UEFA.

Na Strahově, v sídle Fotbalové asociace ČR, teď panují jiné poměry. Komisi rozhodčích vede Jozef Chovanec, bývalý reprezentant a trenér. Jedním z jeho prvních kroků bylo vyškrtnutí Václava Krondla, nejbližšího Listkiewiczova spolupracovníka, z listiny delegátů. Bez udání konkrétního důvodu.

Z Listkiewiczovy komise se do té Chovancovy přesunuli dva muži: Roman Hrubeš a Petr Mlsna. První jako šéf videoprojektu, druhý jako osoba nominovaná Ligovou fotbalovou asociací. Už po několika týdnech byl Hrubeš po hlasování Berbrem ovládaného výkonného výboru FAČR odstraněn. Spekuluje se o tom, že Mlsna, náměstek ministra vnitra, bude brzy na účast v Chovancově komisi rezignovat.

Připomeňme si začátky Chovancova působení v komisi rozhodčích:

Začátky Chovancova působení v komisi rozhodčích. Video: Luděk Mádl

Chovanec úžeji spolupracuje s jinými experty, především s bývalým rozhodčím Martinem Wilczekem, který je místopředsedou komise. Delegáty má na starosti policista Pavel Mareš, za Hrubeše byl kooptován expert na pravidla Jiří Kureš.

Na Strahově bývá Jozef Chovanec často vídán i s „externími hosty“, zhusta ho údajně navštěvují Roman Rogoz a Michal Káník, osoby blízké Romanu Berbrovi.

Roman Rogoz působil jako sportovní ředitel v Příbrami, Českých Budějovicích, v Benešově, nyní ve Slavoji Vyšehrad. Berbra údajně oslovuje „taťko“, on prý jemu zase říkává „synku“. Rogoz byl spojován s několika pozoruhodnými příběhy, jako bylo telefonování tehdy budějovickému hráči Michalu Klesovi před klíčovým záchranářským duelem s Příbramí, pro niž tehdy Rogoz pracoval. Tuto věc dokonce řešila policie a soud, ten nakonec Rogoze obvinění z korupce zprostil.

Chovanec připouští, že Rogoz je jeho kamarád. „Já mám několik kamarádů, se kterými se stýkáme. V posledních šesti letech to byl můj jediný kamarád z fotbalového prostředí,“ zmínil Chovanec před časem ve Výzvě Seznamu. Odmítl ale, že by se kdy s Rogozem bavil o fotbalových rozhodčích, s nimiž podle řady svědectví udržuje Rogoz velmi čilé styky.

Připomeňte si Výzvu Seznamu s Jozefem Chovancem:

Výzva s Jozefem Chovancem. Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

U Michala Káníka už byl před dvěma lety vydán příkaz k nástupu výkonu trestu do vězení, ale ten byl posléze zrušen. Proč? Káníkovi původně „sečetli“ dva podmíněné tresty, jeden za daňové nesrovnalosti kolem jeho působení ve fotbalových Strakonicích, druhý za jeho účast v takzvané sázkařské kauze.

Nejvyšší soud ČR však nedávno konstatoval, že Okresní soud ve Strakonicích pochybil, když formou trestního příkazu udělil Káníkovi vyšší trest, než jaký tímto způsobem udělit mohl. A Káníka tedy v této sázkařské záležitosti čeká standardní soudní řízení.

Reklama

Doporučované