Hlavní obsah

Listopadová demonstrace, jakou svět neviděl. „Topseriály byly song mého srdce,“ postěžovala si stávkující ze Žiliny

V Brně protestovali lidé za seriály zadarmo.Video: Markéta Kunclová, Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

 

Reklama

V Brně se odehrál svérázný protest za seriály.

Článek

„Že ti není hanba, mladej!“ křičí postarší žena na mladíka u brněnského orloje.

„Já se nestydím za to, že mi někdo vzal seriály zadarmo,“ trefně odvětí student, který na sociálních sítích svolal mohutný protest.

V Brně se odehrála demonstrace, jakou český listopad nepamatuje. Většina účastníků netušila, co je míněno vážně a co je recese.

Zablokování webů, kde lidé sledovali zadarmo oblíbené seriály, na sociálních sítích na konci října spustilo vlnu nevole. Recesisté svolali demonstraci do Brna, které „je přece pro podobné kulturní akce uzpůsobené“. Na facebookovou událost se nahlásilo dvacet tisíc lidí, v pátek odpoledne jich na brněnské náměstí Svobody dorazilo přibližně dva tucty.

Mezi nimi třeba demonstrující dívka ze slovenské Žiliny nebo držitel Českého lva, čtrnáctiletý herec Jan František Uher.

Všichni sledovali studenta plzeňského gymnázia, který akci zorganizoval a představil se jako Zoufalec s megafonem. „Chci se omluvit, že se nepodařily všechny věci, které jsme si naplánovali. Měla tady vystoupit skupina Kryštof se svým novým singlem, který nazpívala přímo pro nás: Ty, seriály a já. Bohužel teď pan Krajčo působí na Čapím hnízdě jako morální poradce kvůli zítřejší demonstraci na Letné. Měl také vystoupit kardinál Duka s modlitbou za padlé seriály, ale má bohužel rýmu. Bohužel také nepřijde,“ ohlásil Zoufalec.

Naopak dorazilo několik mladých lidí, které webová stopka seriálů evidentně vzala. „Topseriály byly song mého srdce. Když jsem měla čas, zapnula jsem počítač a dívala se. Teď nic,“ zahlásila zklamaná slovenská dívka, která na akci dorazila až ze Žiliny a rozvinula transparent s nápisem Chceme zpět Topseriály.

„Na tom Slovensku je takových problémů a oni jim ještě přidají tohle,“ reagoval Zoufalec s megafonem, který si na webu říká Lukáš Lannister.

Akce podle něj měla původně trvat dvanáct hodin. „Měli jsme nachystané kolotoče, projekce seriálů pro celou rodinu. Pro rodiče Ulici, pro prarodiče Ordinaci v růžové zahradě, pro děti South Park. Mrzí nás, že jsme to nezvládli,“ ulevil si student.

U orloje také zdůraznil, proč mu seriály zadarmo chybí. „Nemám prachy, abych je platil. Navíc jsem tak líný, že si nebudu stahovat nějaké torrenty. Je to moc pracné,“ řekl.

Podle něj je problém, že se zrušily seriály zadarmo, i když byly nelegální. „Podívejte se, kolik lidí, kteří dělají nějakou nelegální činnost, to dotáhlo fakt daleko. Třeba takoví politici. Jsou můj velký vzor,“ hlásil vážným tónem.

Hlásání do megafonu zničehonic přerušil, když mezi hrstkou stávkujících poznal známého herce. „Ty jsi někde hrál, ne?” křikl na Jana Františka Uhera.

„Šel jsem z kavárny a viděl jsem tuto akci. Když už je konec seriálů, štve mě to docela dost, protože jsem sledoval Stranger Things,“ vysvětlil účast čtrnáctiletý herec, který dostal Českého lva za roli ve filmu Všechno bude.

Zoufalec s megafonem je v reálném životě osmnáctiletý Olda a jeden z autorů recesistického webu Aubergine. Na akci dorazil s jiným Zoufalcem z Plzně. „Tam by naše akce neměla šanci. Pražané mají suchý humor a Brno? Smysl pro humor je tady někde jinde. A navíc jsem nikdy neviděl tohle,“ ukázal na orloj.

Podle něj si Češi stěžují na všechno. „Já se za to nestydím. Když se mi něco nelíbí, prostě si postěžuju, aniž bych dal řešení,“ zdůraznil.

Účast jej zklamala jen částečně. „Naše přesné odhady hovořily o čísle 460 237 účastníků. Já si myslím, že lidé přišli, ale někam jinam. Měli jsme tu holčinu ze Žiliny i držitele Českého lva. To nahradí miliony,“ utrousil pořadatel.

Při organizaci stávky se prý o sobě na Facebooku dozvěděl spoustu zajímavých věcí. „Prý jak je možné, že jedna malá spermie a jedno vajíčko udělaly dohromady tak velkého kre**na.“

Pořadatelé navrhují, že by seriály mohla dotovat vláda. „Pan premiér několikrát ukázal, že slyší na přání lidí a rozdává. Nevím, proč by nemohl dotovat seriály,“ řekl Zoufalec.

Přestože demonstrace nebyla početně úspěšná, pořadatelé se nechtějí vzdát. „Zakázali nám seriály zadarmo. Až nám zpoplatní i vzduch, který dýcháme, určitě se ozveme znovu,“ uzavřel Zoufalec s megafonem.

Reklama

Související témata:

Doporučované