Hlavní obsah

Listopadový zpravodaj Sherlock Senior

Foto: Barbora Togel

Zpravodaj o řetězových e-mailech pro seniory.

Reklama

Článek

Milé čtenářky a milí čtenáři,

dostáváte listopadové vydání zpravodaje Sherlock Senior. V první části naleznete aktuální přehled fake news a hoaxů, v sekci o mediálním vzdělávání si můžete vybrat z nabídky online kurzů o médiích a ve třetí části najdete zajímavosti, které vám mohly uniknout. Dále připomínáme: Pokud narazíte na informaci, jež by podle vás mohla být hoaxem, napište nám prosím.

Aktuální hoaxy: Biden zvítězil podvodně, testování na přítomnost viru covid-19 v těle slouží k jeho šíření a policie se přidává na stranu demonstrujících proti nouzovému stavu

Hoaxy k americkým volbám

Velkou žní falešných zpráv (fake news) byly nedávné americké volby. Objevily se například zprávy, že se započítávaly hlasy zemřelých lidí. Ano, v tomto případě sice došlo k chybě, kdy syn dostal omylem lístek i pro svého zemřelého otce, který měl stejné jméno. Ten byl však následně ze seznamů voličů vyškrtnut a žádný hlas mrtvého tak započítaný nebyl. Lživá byla i zpráva, že hlasy pro kandidáta republikánů Donalda Trumpa byly vyhazovány z kamionů, což demonstrovaly přiložené fotografie. Ve skutečnosti šlo však o snímky z předchozích let, které zachycovaly likvidaci falešných bankovek v Pákistánu či práci pošťáka, který si vyhozením obálek usnadnil práci. Dalším údajným důkazem o podvodném sčítání hlasů byly grafy zobrazující skokový nárůst počtu hlasů pro demokratického kandidáta Joea Bidena. I zde však došlo k manipulacím s fotografiemi. Rádi bychom připomněli, že letošní americké prezidentské volby jsou z hlediska volební účasti rekordní. Dokonce i poražený Donald Trump překonal počtem získaných hlasů dosavadní rekord, který držel od roku 2008 Barack Obama. Je proto přirozené, že v tak obrovském množství hlasů může dojít k nepřesnostem ve sčítání, které se však díky kontrolám včas odhalí.

Testování na přítomnost viru covid-19 je nástrojem pro jeho šíření

Záměrem dezinformátorů je destabilizovat společnost tím, že v ní vyvolávají nedůvěru vůči státu či organizacím, které pro něj pracují. Příkladem je šířící se dezinformace o testování, které údajně místo odhalení viru covid-19 v těle naopak slouží k jeho šíření. Tato falešná zpráva je opakem jiných fake news, které koronavirus bagatelizují a přirovnávají ho k běžné chřipce. Obě fake news však splňují stejný účel – namlouvají nám, že koronavirus slouží jen jako nástroj vlád na ovládnutí či likvidaci.

Vakcína nás změní na lidoopy

K šíření dezinformací a fake news přispívají i ruská veřejnoprávní média. Podle nich vakcína proti koronaviru vyvíjená na univerzitě v Oxfordu změní lidi v lidoopy, protože laboratoře pracují s virem vyskytujícím se u šimpanzů. Podle investigace britského deníku Financial Times ale nejde jen o neškodný vtípek. Má jít o nebezpečnou kampaň, jak celosvětově za využití obrázků, videoklipů a memů podkopat důvěru ve vakcínu, kterou bude vyrábět farmaceutický gigant AstraZeneca. Podle Timesů se dezinformační kampaň soustředí na státy, jako jsou Brazílie nebo Indie, do kterých chce Ruská federace prodat svou vlastní vakcínu Sputnik V.

Záběry z protestů v Polsku jsou prezentované jako demonstrace proti nouzovému stavu

K výzvám k občanské neposlušnosti patří i příklady demonstrací ze zahraničí. Je ale velmi jednoduché zaměnit pravý důvod jejich konání a šířit dezinformace, že například v Polsku vyšly statisíce lidí do ulic kvůli nesouhlasu s tamním nouzovým stavem. U našich severních sousedů ale nyní probíhají největší demonstrace za posledních třicet let, a to zejména kvůli přísným podmínkám umělého přerušení těhotenství.

Policie se přidala na stranu demonstrantů

Řetězovými e-maily a Facebookem se šíří video, které zachycuje, jak se na demonstraci proti nouzovému stavu v Itálii přidali policisté na stranu demonstrujících. Jiné záběry však ukazují přesný opak. Pravdou je, že italská policie proti demonstrujícím tvrdě zasáhla. Při potyčkách v Římě bylo nejméně deset demonstrantů zadrženo. La Repubblica však píše o pěti zatčených, noviny Il Messaggero informují o osmi.

Evropská unie nám nařizuje, kolik máme přijmout migrantů

Jedním ze šiřitelů fake news o nových pravidlech přijímání migrantů je předseda SPD Tomio Okamura. V nových pravidlech však je, že členské státy EU budou za běžných okolností moci běžence buď přebírat, nebo na vlastní náklady zařídit návrat neúspěšných žadatelů o azyl. Pouze v případě výjimečného přetížení některé země, kdy ostatní státy nezvládnou dobrovolně přijmout „své“ uprchlíky, by přišla na řadu povinná solidarita. V jejím rámci by Evropská komise mohla připsat konkrétní členské zemi část běženců, jejichž počet by určila na základě výkonu ekonomiky a velikosti populace. „Navrhujeme mnohem přísnější pravidla na hranicích a to, aby členské státy měly větší flexibilitu při výběru formy solidarity, kterou chtějí nabídnout. Vytváříme silný tlak na efektivní návrat a měníme přístup, jak budeme jednat se třetími zeměmi při zpětném přebírání osob. Toto je nová migrační politika EU, poučili jsme se z minulosti,“ sdělila Seznam Zprávám eurokomisařka Věra Jourová.

Nabídka online mediálního vzdělávání Sherlock Senior

​​​​​​​Devadesátiminutové online kurzy zdarma

Místo obvyklého zasvěcení do témat mediální gramotnosti vám dnes nabízíme online kurzy Sherlock Senior. Jejich cílem je vzdělávání lidí v důchodovém věku, vysvětlování rizik řetězových e-mailů i nutnosti ověřovat si informace. Kurzy jsou zdarma. Termíny jejich konání najdete níže.

Je možné se přihlásit na více kurzů zároveň. Uzávěrka přihlášek je dva týdny před daným kurzem.

Fakta a osobní sdělení

Vysvětlíme, jaký je rozdíl mezi faktem, osobním sdělením a komentářem. V médiích se objevují odborníci, tzv. mluvící hlavy, které často formují názor společnosti na daný problém. V lekci se naučíme posuzovat relevantnost těchto odborníků.

Čtvrtek 14. 1. 2021, 10.00 - 11.30 hodin

Pátek 19. 2. 2021, 10.00 - 11.30 hodin

Výzkumy a průzkumy v médiích

Jaká je ochota Čechů nosit roušky? Čeho se Češi během koronavirové krize nejvíce bojí? Kolik procent učitelů a učitelek by si přálo zavřené školy? Čísla jsou fakta, ale ne všechna čísla v médiích mají reálnou výpovědní hodnotu. V lekci se naučíme posuzovat validitu dat a rozlišovat účel, s jakým byla data zveřejněna.

Čtvrtek 21. 1. 2021, 10.00 - 11.30 hodin

Pátek 22. 2. 2021, 10.00 - 11.30 hodin

Redakce a práce novináře

Práce novináře není jen o psaní článků. Zahrnuje několik dalších profesí, které přispívají ke vzniku zprávy. Během lekce pochopíte, jak vzniká zpravodajství a jak se novináři rozhodují, o čem budou veřejnost informovat.

Čtvrtek 28. 1. 2021, 10.00 - 11.30 hodin

Pátek 5. 3. 2021, 10.00 - 11.30 hodin

Dezinformace a manipulace

V lekci si vysvětlíme, jak se od sebe odlišují hoaxy, fake news, manipulace či standardní redakční chyby. To nám pomůže dezinformace a manipulace lépe poznat.

Pátek 5. 2. 2021, 10.00 - 11.30 hodin

Pátek 12. 2. 2021, 10.00 - 11.30 hodin

Sociální sítě

Žijeme v době, kdy dochází k završení přechodu od masových k síťovým médiím. V lekci si řekneme, jaké jsou největší sociální sítě, jaké jsou jejich výhody, nevýhody a jaká nebezpečí nás na nich mohou čekat.

Pátek 12. 2. 2021, 10.00 - 11.30 hodin

Pátek 19. 3. 2021, 10.00 - 11.30 hodin

Na jednotlivé kurzy se můžete přihlásit zde.

Den před kurzem vám pošleme link, přes který se spojíme. Kurzy probíhají přes aplikaci Zoom. S linkem vám pošleme i velmi jednoduchý a stručný návod, jak se do lekce přihlásit. Kurzy jsou pojímány interaktivně, takže se budete moci i ptát. Proto je kapacita kurzu omezená. Může se stát, že bude naplněná dříve, než se stihnete přihlásit. V takovém případě vás budeme v dostatečném časovém předstihu informovat o náhradním termínu.

Může vás zajímat

Dušek z Ústavu zdravotnických informací a statistiky: Brzy přijde útlum epidemie

Nová předpověď šíření koronaviru podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška: Na konci listopadu by podle optimistického scénáře mohlo být méně než sedm tisíc nakažených denně. Celkový počet hospitalizovaných pacientů s covidem se sníží ze současných osmi tisíc o tři tisíce. Pomalu se začnou uvolňovat lůžka JIP, která jsou dnes obsazená 1 200 pacienty s koronavirem. Optimistická předpověď vychází z předpokladu, že říjnová opatření proti šíření koronaviru budou fungovat stejně jako ta na jaře a reprodukční číslo R opět klesne na úroveň 0,73.

Lhaní hygieně se při trasování nevyplácí. Hrozí pokuta 10 000 korun

Pražská hygiena řeší celkem 1 200 stížností na nedodržování vládních nařízení nebo mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví. Podle šéfky hygieny Zdeňky Jágrové se většina stížností týká odmítání nošení roušek či lhaní při trasování, za což padly už i pokuty. „Všech 1 200 stížností řešíme postupně, jsou mezi nimi i stížnosti na exministra Romana Prymulu a pana Miroslava Kalouska,“ řekla Seznam Zprávám Jágrová. Přestupkový zákon hygieně ukládá několik možností, jakou výši pokuty udělit. „Snažíme se vyhodnotit konkrétní skutek v kontextu s mírou ohrožení zdraví ostatních a podle toho udělujeme sankce. Nejvyšší možná pokuta je deset tisíc korun,doplnila.

Nová vakcína má 90procentní účinnost

Vakcína, kterou vyvinuly společnosti Pfizer a BioNTech, je z 90 % účinná při prevenci výskytu koronaviru u lidí. Výrobci mluví o milníku. Třetí fáze studie firmy Pfizer zahrnovala celkem 43 538 účastníků, kdy každý z nich dostal buď dvě dávky vakcíny, nebo placeba. Do 28 dnů od podání daných látek byla většina ze zapojených, kterým byla podána vakcína, chráněna před virem. Informovala o tom stanice Sky News. Z celkového počtu účastníků se koronaviru neubránilo pouze 94 lidí. Během výzkumu také nevznikly žádné vážnější problémy, které by vyvolaly obavy ze závažných vedlejších účinků.

Data ukazují, že Češi výrazně omezili pohyb

Po vyhlášení nouzového stavu se začal postupně snižovat pohyb osob v místech volnočasových aktivit, jako jsou restaurace, kavárny, nákupní centra, zábavní parky, muzea, knihovny nebo kina. Koncem října se zde oproti normálu pohybovalo o 57 % osob méně. Poslední dostupná data, jež mapují situaci k 3. listopadu, pak v těchto místech ukazují pokles o 51 % návštěvníků. Údaje se srovnávají s prvními dvěma měsíci roku 2020.

Prosíme, abyste náš zpravodaj sdíleli se svými blízkými z řad seniorů. Pokud by ho i oni chtěli odebírat, stačí kliknout na tento odkaz a uvést e-mailovou adresu.

Reklama

Doporučované