Hlavní obsah

Literární pouť ve Velehradě připomene básníka a grafika Bohuslava Reynka

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Poutní místo Velehrad na Uherskohradišťsku přivítá v sobotu 20. listopadu počtvrté literární pouť. Její program bude věnován památce básníka a grafika Bohuslava Reynka (1892 – 1971).

Článek

Součástí pouti bude mše, po níž se uskuteční seminární program. Ten začne ve 13:00 prohlídkami expozic ve Velehradském domě svatého Cyrila a Metoděje. Od 15:00 bude následovat komorní bohoslužba v kapli Stojanova gymnázia, na kterou o hodinu později naváže seminární program v barokním Zimním sále gymnázia. Hlavním tématem literární pouti bude odkaz Reynkova života a díla.

Účast na besedě přislíbil hudebník a dlouholetý redaktor náboženského vysílání Českého rozhlasu Karel Vepřek. „Jeho recitál doplněný písněmi na motivy textů Bohuslava Reynka bude hlavním bodem programu. Účast přislíbil též muzikant Petr Hudec, zakládající člen Matice velehradské, který se v tvorbě kapely Hukl též inspiruje Reynkovou poezií,“ uvedl koordinátor kulturních akcí ve Velehradě Petr Slinták, který bude akci moderovat. Výtěžek z dobrovolného vstupného poputuje na podporu tornádem zničené knihovny v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku.

Básník, grafik a překladatel Reynek patřil ke generaci českých umělců, kteří smysl umění hledali v souladu osobního přesvědčení a víry s přirozeným řádem světa a jeho estetikou. Téměř celý svůj život strávil na rodném statku v Petrkově na Havlíčkobrodsku. Právě tam nacházel inspiraci a mystická setkání pro svou tvorbu, v níž podrobně vylíčil pokornou lásku k bohu, životu a ke všemu, co žije a trpí. V petrkovském domě žil s manželkou, francouzskou básnířkou a překladatelkou Suzanne Renaudovou, bydleli v něm i jejich synové.

Velehradská literární pouť je zčásti inspirována odkazem katolického básníka Karla Vysloužila, zakladatele poutí píšících křesťanů, které se konávaly na Svatém Hostýně na Kroměřížsku. V říjnu 2016 se ve Velehradě uskutečnila vzpomínková beseda věnovaná tomuto křesťanskému literátovi. I na základě pozitivního ohlasu akce vyvstala podle Slintáka myšlenka uspořádání dalšího literárně zaměřeného setkání.

První ročník literární pouti pořadatelé v roce 2017 věnovali odkazu básníka a překladatele Jana Zahradníčka, o rok později pouť připomněla básníka, dramatika a překladatele Václava Renče a v roce 2019 katolického kněze, básníka a prozaika Jakuba Demla. Loni se z epidemických důvodů neuskutečnila.

Reklama

Související témata:

Doporučované