Hlavní obsah

Lithium do českých rukou? Pro jsou Australané, proti minoritáři ČEZu

Ilustrační snímek.

Reklama

Australská společnost European Metals Holdings (EMH), která už pátým rokem zkoumá ložisko lithia u Cínovce v severních Čechách, svolala na 20. prosince do Londýna valnou hromadu svých akcionářů. Ti mají posoudit vstup české energetické skupiny ČEZ do cínoveckého projektu.

Článek

Valná hromada australského prospektora má předběžně schválit vstup ČEZu do české dceřiné firmy Geomet, která na cínoveckém projektu pracuje od února 2014. Vedení EMH akcionářům doporučuje navrhované spojení odhlasovat.

„Představenstvo je přesvědčeno, že navrhovaný vstup je v nejlepším zájmu společnosti (EMH) a jejích akcionářů. V souladu s tímto přesvědčením jednomyslně doporučuje akcionářům hlasovat ve prospěch předloženého návrhu,“ píše se v informaci pro podílníky EMH zveřejněné koncem minulého týdne.

Exkluzivita do března

Podle návrhu, který má valná hromada schválit, má ČEZ do 31. března příštího roku exkluzivní opci na upsání nových akcií v české dceřiné firmě EMH, společnosti Geomet. Znamená to, že ČEZ má možnost, nikoliv povinnost, do Geometu vstoupit.

Předběžná dohoda předpokládá, že ČEZ zaplatí prostřednictvím své dceřiné firmy Severočeské doly 34,06 milionu eur (přes 870 milionů korun), za něž získá 51 procent Geometu, který je vlastníkem práv k těžbě a průzkumu lithia na Cínovci.

Transakce, jejímž hlavním cílem je zajištění kapitálu na další rozvoj cínoveckého ložiska, by přinesla akcionářům nyní ztrátové EMH zisk a zvýšila její aktiva.

ČEZ a lithium

Energetická firma ČEZ uzavřela v listopadu s australskou EMH předběžnou dohodu.

Podle ní má ČEZ exkluzivní opci na vstup do průzkumné firmy Geomet.

Za 51% nových akcií Geometu by ČEZ zaplatil v přepočtu 870 milionů Kč.

ČEZ se rozhodne na základě hloubkové analýzy projektu.

Exkluzivita pro ČEZ trvá do 31. 3. 2020.

Geometu by vstup nového strategického partnera umožnil zpracovat definitivní studii proveditelnosti, na jejímž základě by bylo možné získat bankovní financování. Studie má také poskytnout podklady pro konečné rozhodnutí o výstavbě těžebního závodu u Cínovce.

Podle vedení EMH je ČEZ pro projekt ideálním partnerem nejen díky své finanční síle, ale také proto, že jde o firmu majoritně vlastněnou státem a respektovanou v rámci Evropské unie. Pro strategické spojení mluví podle šéfů EMH také fakt, že se ČEZ aktivně zabývá aktivitami v oblasti skladování energie a výroby baterií.

„Představenstvo je přesvědčeno, že pro EMH není reálné v přijatelných termínech a za současných podmínek získat obdobně velkou finanční částku vydáním nových akcií na kapitálovém trhu,“ píše se ve zprávě pro akcionáře EMH.

Informace pro akcionáře EMH také shrnuje dosavadní výsledky průzkumu na Cínovci. Potvrzuje, že v lokalitě jsou největší evropské zásoby lithia – tedy 7,22 milionu tun ekvivalentu lithného karbonátu. A také světově významné zásoby cínu, odhadované na 278 tisíc tun.

Pokud londýnská valná hromada předběžně dohodu schválí, nestálo by vstupu české energetické jedničky do cínoveckého projektu nic v cestě. Další vývoj by pak byl čistě na rozhodování české strany.

Minoritáři ČEZ proti vstupu

ČEZ nyní provádí tzv. due dilligence, hloubkovou analýzu projektu, na jejímž základě se chce do března příštího roku o vstupu do Geometu rozhodnout. Do té doby jeho představitelé nechtějí zvažovanou investici komentovat.

Proti vstupu firmy ČEZ do průzkumu a těžby lithia je ale už teď přinejmenším část minoritních akcionářů energetické firmy.

„Pro nás je to čistě politické rozhodnutí, do něhož ČEZ tlačí vláda a jehož podnikatelské logice nerozumíme,“ říká zástupce minoritářů Michal Šnobr. „Byl by to krok obdobný tomu, jaký pod politickým tlakem dělají banky. Ty vkládají peníze do národního investičního fondu, aby se tak vyhnuly hrozící sektorové dani. Podobně je ČEZu na přání vlády a politiků vnucovaná investice do něčeho, co vedení ČEZu dříve odmítalo. A co z našeho pohledu neodpovídá strategii ČEZu. Protože hlubinná těžba není součástí ani letos aktualizované strategie,“ řekl Seznamu Šnobr.

Pokud se na jaře vstup ČEZu do Geometu uskuteční, nevylučuje Šnobr protestní kroky minoritářů. „Byl by to další důvod ke svolání mimořádné valné hromady, na níž by to byl jeden z bodů jednání,“ dodal.

Reklama

Doporučované