Hlavní obsah

Lithium mě moc nezajímá, investuji spíš do nápravy společnosti, tvrdí miliardář Janeček

Rozhovor s Karlem Janečkem: Proč ho více než lithium vzrušují sociální hry?Video: Zuzana Kubátová

 

Reklama

Vypadalo to jako investice snů, když skupina RSJ Group ovládaná Karlem Janečkem a jeho partnery získala projekt na těžbu lithia ze starého odkaliště po cínovém dole na Cínovci.

Článek

Pod Krušnými horami se skrývá až 6 procent světových zásob lithia, jehož cena rychle roste. V Česku už se rozjela debata, jak nastartovat celý nový průmysl kolem této perspektivní suroviny.

Spekuluje se dokonce o tom, že unikátní zásoby by mohly do Česka přilákat Elona Muska, aby tu jeho Tesla postavila evropskou továrnu na elektroauta. Z boomu může těžit i firma Cínovecká deponie patřící Janečkovi a jeho partnerům.

Jenomže Janeček tvrdí: „Já o lithiu vlastně ani moc nevím. Že jsme do Cínovecké deponie investovali, jsem se dozvěděl z médií." Nevylučuje, že se skupina RSJ projektu ve vhodnou dobu zbaví. „Jsme finanční investor,“ krčí rameny.

Janeček už se aktivně nestará ani o protikorupční fond, který spoluzakládal. To, co ho dnes opravdu vzrušuje, jsou sociální hry a aplikace, které mají vtáhnout občany do rozhodování o veřejných a politických tématech.

Příkladem je Janečkův internetový projekt Prezident21, v němž se k volbě budoucího českého prezidenta vyjádřilo přes 170 tisíc lidí. „Tohle může být průlomová záležitost," věří jeho zakladatel.

„Technologie umožňují lidem, aby se vyjadřovali k politice. A zcela nové formy komunikace mohou způsobit průlom ve fungování společnosti,“ vysvětluje miliardář v rozhovoru pro Seznam vizi, kterou momentálně žije.

Celý rozhovor si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované