Hlavní obsah

Litoměřice chtějí pokračovat v opravě areálu původního měšťanského pivovaru

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Litoměřice chtějí pokračovat v opravě areálu původního měšťanského pivovaru v centru. Požádají o státní dotaci na rekonstrukci. Náklady na opravu další budovy se odhadují na více než sto milionů korun.

Článek

Město požádá o dotaci z programu regenerace a podnikatelské využití brownfieldů poskytované ministerstvem průmyslu a obchodu. Pokud projekt uspěje, mohlo by na něj město získat 60 milionů korun, 41,7 milionu korun by zaplatilo ze svého. Budovu B bývalého pivovaru chce radnice rekonstruovat a připravit pro podnikatelské využití, uvedl místostarosta Václav Červín (Sport a Zdraví Litoměřice).

Pivo se vařilo v Litoměřicích už ve středověku. Posléze vznikl pivovar s pěti patry sklepů, který vozil zlatavý mok i do USA. Rozmach z první poloviny 20. století utnulo znárodnění po druhé světové válce. Korunní pivovar ukončil provoz po 282 letech v roce 2002. Jeho největší roční výstav byl 150 tisíc hektolitrů.

V obavě o budoucnost stavby v městské památkové zóně radnice objekt koupila a postupně areál opravuje. Na místě bývalé lahvárny vzniklo parkoviště. Rodinná firma si pronajala část objektu pivovaru, provoz zahájila letos na jaře. Vznikla zde expozice věnovaná pivovarnictví na Litoměřicku.

Reklama

Související témata:

Doporučované