Hlavní obsah

Litoměřice připravily na svátek program, přenášen bude on-line

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Města v Ústeckém kraji zrušila oficiální akce ke státnímu svátku nebo je uspořádají bez veřejnosti. Litoměřice připravily ke 102. výročí vzniku Československa program, který budou přenášet on-line.

Článek

V některých městech položí květiny k památníkům zástupci radnic, zjistila ČTK.

Litoměřice zorganizovaly na středu 28. října zhruba tříhodinový program na Tržnici Felixe Holzmanna s inciativou Liťák si pomáhá. Přenášen bude na Facebooku. „Naše republika proplula řadou těžkých časů. Společnými silami jistě zvládneme i období koronakrize. Věřím, že lidé se k nám připojí, budou pořad sledovat ze svých domovů, a dají tak v tento slavnostní den najevo soudržnost, která nechyběla našim předkům před více než sto lety. Organizaci komponovaného pořadu vnímáme jako výraz naděje, že krizi společnými silami překonáme,“ uvedl starosta Ladislav Chlupáč (ODS).

Program začne v 16:00 úvodním slovem starosty města a zástupcem iniciativy Liťák si pomáhá Vratislava Baudlera. Následovat bude vystoupení Sváťova dividla, dětí ze základní umělecké školy, prvorepublikové písně zazní v podání litoměřické skupiny Čtyři tety. Krátkými vzpomínkami na rok 1918 na Litoměřicku vstoupí do programu historik Filip Hrbek. „Před 19:00 dorazí se státnickým projevem prezident (Tomáš Garrigue) Masaryk. Na závěr uslyšíme státní hymnu z úst litoměřické sopranistky Jany Červinkové,“ uvedla mluvčí radnice Eva Břeňová. Tržnice nebude otevřena veřejnosti, vystupující se vystřídají v určených časech.

V Žatci bude bude pietní místo u památníku na Kruhovém náměstí připraveno ve středu k položení věnců. Lidé sem mohou přicházet individuálně. „I při této významné události je potřeba, abychom se řídili hygienickými a bezpečnostními opatřeními v souladu s aktuálními platnými nařízeními a doporučeními Vlády ČR,“ uvedlo na svém webu město.

Ústecký hejtman Oldřich Bubeníček neplánuje ani neoficiální pietu. ČTK to řekl mluvčí kraje Martin Volf.

Reklama

Doporučované