Hlavní obsah

Litoměřice připravují parcely pro stavbu dalších domů na Miřejovické stráni

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

V lokalitě vznikne 19 zasíťovaných parcel vhodných pro stavbu rodinných domů. V roce 2015 prodala radnice v dražbě všechny parcely, které tehdy pro výstavbu připravila. Z Litoměřic je to zhruba 70 kilometrů do Prahy po dálnici, o

Článek

O bydlení ve městě je dlouhodobě velký zájem. Město aktuálně vlastní osm z 19 parcel pro bydlení. Dražit se budou na přelomu roku 2021 a 2022 Ostatní pozemky vlastní soukromníci, kteří budou městu na vybudování komunikace a inženýrských sítí přispívat v souladu s usnesením zastupitelstva.

„Zpracováváme projektovou dokumentaci na stavbu inženýrských sítí, kterou bychom chtěli zahájit do konce roku. Zároveň s tím chystáme podmínky pro vyhlášení dražby pozemků. Za finanční prostředky získané z prodeje parcel hodláme zaplatit novou komunikaci, včetně veřejného osvětlení. Cena za komunikaci bude zohledněna ve stanovení vyvolávací ceny,“ uvedl místostarosta Václav Červín (Sport a Zdraví Litoměřice).

Kromě inženýrských sítí a komunikace pro 19 domů město chystá stavbu páteřní komunikace Bójská, jež má charakter veřejně prospěšné stavby, tudíž pozemky město od vlastníků vykupuje. Ještě letos by měla být hotová projektová dokumentace. Výstavbu podle radnice brzdí nároky některých vlastníků stavbou dotčených pozemků a nevyřešené restituce.

Výstavba komunikací je pro rozpočet města náročná. „Proto lze vybudovat nové komunikace pouze v případě spolufinancování jejich obyvatel. Zastupitelstvo města rozhodlo o příspěvku 50 000 korun jako příspěvku na vybudování komunikací. Dobrým příkladem je ulice Jarní, kde všichni vlastníci přispěli,“ uvedl Červín.

Pozemky na Miřejovické stráni získalo město před lety bezúplatným převodem od pozemkového fondu. V roce 2015 v dražbě nabídlo několik parcel. Nejlevnější pozemek byl tehdy prodán za 1576 korun za metr čtvereční a nejdražší za 1896 korun za metr čtvereční. Po ukončení licitace tehdy uhradili vítězové do pokladny úřadu kauci 10.000 korun. Zaplatit museli kromě ceny za pozemek ještě 50.000 korun, částku město použilo na stavbu přípojek k pozemku a zahrnovala spoluúčast na vybudování komunikace.

Reklama

Doporučované