Hlavní obsah

Litoměřická nemocnice bude ukládat dětem vzpomínky do kufříku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Litoměřická porodnice bude ukládat dětem bez rodičů vzpomínky do kufříku. Ročně biologičtí rodiče v této nemocnici odloží v průměru pět novorozenců.

Článek

První okamžiky jejich života budou nyní zaznamenány díky charitativnímu projektu Život v kufříku, do kterého se nemocnice zapojila. ČTK o tom dnes informovala mluvčí zdravotnického zařízení Naděžda Křečková.

Nemocnice dostala od spoluzakladatelek Nadačního fondu La Vida Loca Martiny Opava a Ivy Říhové deset kufříků na vzpomínky. Stala se osmačtyřicátou v České republice zapojenou do projektu.

„Až 500 dětí je každoročně odloženo nebo z různých důvodů odebráno matce přímo v porodnici. Aby jednou netápaly, jak přišly na svět, jak vypadaly a zda je vůbec měl někdo rád, uchováváme vzpomínky na začátek jejich života v kufřících, a pomáháme jim tak v období hledání vlastní identity,“ uvedla Říhová.

Personál a všichni, kteří jsou u děťátka v prvních dnech a týdnech jeho života, do kufříku shromažďují různé předměty, jako fotografie, otisk nožičky po porodu, první dudlík, kousek jeho oblečení nebo první hračku. „Cílem je ukázat dítěti, že i když se ho vlastní rodiče zřekli, někomu na něm vždy záleželo a někam patřilo,“ řekla Opava. V praxi se podle ní zpětně ukazuje, že takového kufříky plné vzpomínek mají pro zdárný duševní vývoj dítěte velký význam. „Máme zpětnou vazbu také od pěstounů či adoptivních rodičů, že i oni kufříky oceňují, protože jim pomáhají poznat dosavadní životní cestu dítěte, a rádi v jejich plnění vzpomínkami pokračují,“ dodala Opava.

Nadační fond La Vida Loca realizuje projekt Život v kufříku od roku 2015. Za tuto dobu bylo do českých a moravských porodnic dodáno přibližně 1150 kufříků, jejichž součástí jsou i drobné dárky pro děti, jako například fotoalbum, lahvička, deníček děťátka nebo ručně pletené svetříky a háčkované hračky, které dodávají dobrovolníci. Cílem nadace je rozšířit projekt do všech porodnic v republice.

Reklama

Doporučované