Hlavní obsah

Litoměřický soudce měl jít za úplatky do vězení, kolegové kauzu dovedli k podmínce

Nový rozsudek v kauze bývalého soudce Jelínka: místo vězení dvouletá podmínka.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Nejvyšší soud našel v případu chyby, a tak musel kladenský soud vynést v kauze Ladislava Jelínka nový verdikt.

Článek

Bývalého litoměřického soudce Ladislava Jelínka, jehož zachytila řada policejních odposlechů, jak za úplatky slibuje ohýbání spravedlnosti, zachránil soudní systém - minimálně dočasně - před trestem vězení.

Místo původních dvou a půl let za mřížemi dostal Jelínek v úterý v opakovaném procesu dvouletou podmínku a pokutu 90 tisíc korun. Rozsudek v mediálně známém případu soudní korupce není zatím pravomocný a žalobce v něm zvažuje odvolání.

„Ukládali jsme trest bezúhonnému člověku pro menší rozsah trestné činnosti, než to bylo v předchozím případě,“ řekl kladenský soudce Petr Sedlařík, do jehož agendy se Jelínkův případ v minulých týdnech vrátil poté, co do něj zasáhl Nejvyšší soud.

Před Jelínkem je však ještě další soudní proces v Jičíně. Zde je obžalován, že se nechal uplatit láhví whisky. A je možné, že po dalším rozsudku bude muset bývalý soudce do vězení.

V případě, který řešil soud v Kladně, šlo o víc než o láhev. Jelínek podle obžaloby chtěl 400 tisíc za ovlivnění případu muže, který nejméně v patnácti případech prokazatelně řídil auto, přestože to měl soudem zakázané.

Jelínek si předání peněz domlouval v litoměřické hospodě Sparta, kam chodil pravidelně na pivo. Nevěděl ale, že schůzky dokumentuje policie.

Reklama

Doporučované