Hlavní obsah

Litva uzná stejnopohlavní sňatky uzavřené v zahraničí. Partneři Litevců tak teď mohou dostat povolení k pobytu

Litevský ústavní soud rozhodl o uznání stejnopohlavních sňatků uzavřených v zahraničí.Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

Cizinec, který uzavřel v zahraničí stejnopohlavní sňatek s Litevcem, odteď dostane v Litvě povolení k pobytu. Rozhodl o tom ústavní soud. Omezení práva na rodinu podle stejného pohlaví je podle něj diskriminující. Ústavní soud se případem začal zabývat po odvolání občana Běloruska, který se s Litevcem oddal v Dánsku.

Článek

Litevský ústavní soud v pátek rozhodl, že tamní úřady musí udělit povolení k pobytu cizinci, který v zahraničí uzavřel sňatek s Litevcem stejného pohlaví. Stejnopohlavní sňatky jsou přitom v zemi nezákonné, napsala agentura Interfax.

Podle prohlášení soudu není možné na základě „genderové identity a (nebo) sexuální orientace“ odepřít cizinci povolení žít na území Litvy s dalším členem jeho rodiny. Omezení práva na sloučení rodiny osob stejného pohlaví je diskriminující a urážkou lidské důstojnosti, píše se v rozhodnutí.

Na ústavní soud se obrátil soud nižší instance v souvislosti s odvoláním občana Běloruska, který uzavřel v Dánsku sňatek s Litevcem. Litevské úřady ho ale neuznaly a muži odmítly udělit v zemi povolení k pobytu.

Litevská ústava definuje manželství jako svazek muže a ženy. Ústavní soud dnes však zdůraznil, že litevské zákony nezakazují vydávat povolení k pobytu na základě stejnopohlavních sňatků uzavřených v zahraničí. Chápání pojmu rodina je podle soudu neutrální vůči pohlaví jedince.

Reklama

Související témata:

Doporučované