Hlavní obsah

LN: Americký ministr obrany Mattis navštíví 28. října vojenskou přehlídku v Česku

Americký ministr obrany James Mattis.

Reklama

Na vojenské přehlídce 28. října u příležitosti oslav 100 let republiky bude v České republice americký ministr zahraničí James Mattis. Informovaly o tom Lidové noviny s odkazem na velvyslance v USA Hynka Kmoníčka. Mattis také vyvrátil spekulace o svém odchodu z administrativy prezidenta Donalda Trumpa.

Článek

Na vojenskou přehlídku ke 100. výročí vzniku Československa přijede 28. října do Prahy americký ministr obrany James Mattis. Lidovým novinám (LN) to potvrdil český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček. Program několikahodinové návštěvy amerického ministra se podle něj stále upravuje. Mattis navštíví kromě Česka také některé další evropské země.

„Bezprostředním důvodem pro pozvání byla účast na vojenské přehlídce,“ uvedl k Mattisově návštěvě Prahy Kmoníček. Dodal, že česká diplomacie původně vyjednávala o návštěvě amerického viceprezidenta Mika Pence, který ale vzhledem k nadcházejícím volbám do Kongresu USA nemohl přijet.

Roli v pozvání amerického ministra obrany podle LN sehrály také zvažované nákupy vojenské techniky pro českou armádu. Ta chce v blízké budoucnosti nakupovat za desítky miliard korun nové vrtulníky, radary, děla nebo bojová vozidla pěchoty. „Američané samozřejmě vnímají, že od vstupu do NATO jsme ještě nikdy nic nekoupili se značkou made in USA. To samozřejmě vyvolává vyšší míru aktivity na straně USA,“ uvedl Kmoníček.

Program několikahodinové návštěvy amerického ministra v Praze se stále upravuje. Podle LN se však očekává setkání s českým ministrem obrany a premiérem Andrejem Babišem. Zda se Mattis sejde s prezidentem Milošem Zemanem, není jasné. „Všechno je ve hře,“ řekl deníku Kmoníček.

Mattis vyvrátil spekulace o své rezignaci.

V nedělním rozhovoru pro stanici CBS News americký prezident Donald Trump nevyloučil, že Mattis je na odchodu a svého ministra označil spíše za demokrata.

Mattis, který je nyní v rámci asijského turné ve Vietnamu, reagoval na Trumpova slova poměrně zřetelným popřením spekulací o své chystané rezignaci. „Jsem součástí jeho týmu. Nikdy jsme nehovořili o mém odchodu,“ řekl Mattis novinářům. „Pokračujeme ve své práci,“ dodal. Připustil však, že od Trumpových poznámek pronesených v televizním rozhovoru s prezidentem nemluvil.

Trump ve zmíněném rozhovoru řekl, že neví, zda se Mattis chystá rezignovat, ale připustil, že šéf Pentagonu možná odchod plánuje. „Může být, že plánuje odchod,“ řekl šéf Bílého domu. „Podle mě je tak trochu demokrat, jestli chcete znát pravdu. Ale generál Mattis je dobrý chlapík. Vycházíme spolu velmi dobře. Může odejít,“ vysvětlil Trump.

O Mattisově rezignaci se spekulovalo už před zářijovým vydáním knihy novináře Boba Woodwarda nazvané Fear: Trump in the White House (Strach: Trump v Bílém domě), ve které autor cituje Mattise, jak přirovnává prezidentovy myšlenkové pochody k úrovni žáka páté nebo šesté třídy. Mattis následně vydal prohlášení, ve kterém obsah knihy označil za výmysl.

Reklama

Doporučované