Hlavní obsah

Lobbista Janoušek má šanci na obnovu procesu. Soudy musí řešit nové důkazy

Roman Janoušek uspěl u Ústavního soudu. Justice musí znovu projednat jeho snahu o obnovu procesu.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Lobbista dostal trest 4,5 roku vězení za sražení ženy. Ze zdravotních důvodů byl dočasně propuštěn.

Článek

Lobbista Roman Janoušek, který před sedmi lety srazil ženu autem, se může dočkat obnovy procesu. Ústavní soud vyhověl jeho stížnosti, která se týkala práva na soudní ochranu a podmínek obnovy trestního řízení. Podnikatel je nyní na svobodě, trest má přerušený kvůli zdravotním potížím.

Janouška už dříve soudy potrestaly za to, že 23. března roku 2012 v opilosti najel autem do ženy v pražské Michli. Dostal za to trest 4,5 roku vězení. Lobbista, známý svými kontakty s bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem, marně žádal o obnovu procesu u Městského a Vrchního soudu v Praze.

Ve stížnosti namítal, že soudy nižšího stupně nezohlednily nové znalecké posudky týkající se Janouškovy závislosti na alkoholu, chronického hematomu v hlavě a špatného vidění, které údajně už v době nehody mohly ovlivnit jeho reakci.

Podle čtvrtečního nálezu Ústavního soudu justice v předešlých usneseních nedostála ústavněprávním zásadám a porušila právo na spravedlivý proces.

„Jestliže existuje vysoký stupeň pravděpodobnosti, že by na základě nových skutečností a důkazů mohlo dojít ke změně původního rozhodnutí, je namístě povolit obnovu řízení,“ sdělil soudce zpravodaj Radovan Suchánek.

Ústavní soud zdůraznil, že jeho nález nijak nehodnotí, zda nové důkazy předložené Janouškem skutečně mohou ovlivnit dřívější rozhodnutí o vině, nicméně je třeba proces znovu otevřít. Případem se tak znovu začne zabývat Městský soud v Praze.

Janoušek si začal odpykávat trest v listopadu 2014. V brněnské věznici ale zůstal jen do března 2016, protože byl propuštěn ze zdravotních důvodů. Kvůli podlomenému zdraví má trest momentálně přerušený do jara roku 2020.

V létě nechal pražský vrchní soud lobbistu sledovat. Ukázalo se, že bez doprovodu chodí na plovárnu nebo jezdí na kole.

Reklama

Doporučované