Hlavní obsah

Obviněný lobbista ukázal na šéfa VZP. Detektivové se svědectvím zabývají

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Zdeněk Kabátek vede VZP od roku 2012. Největší českou pojišťovnu by chtěl vést i další čtyři roky. Patří k nejvlivnějším tuzemským manažerům.

Reklama

Současný ředitel VZP Zdeněk Kabátek chce pokračovat ve vedení největší české zdravotní pojišťovny. Podle zjištění Seznam Zpráv jeho jméno figuruje v nemocničním případu, který detektivové aktuálně rozplétají.

Článek

Mocenský záběr a přerozdělování obrovského množství peněz. Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), jejíž kartičkou tu disponuje šest milionů lidí a která ročně hospodaří s rozpočtem kolem 200 miliard korun, patří vlivově a politicky k nejexponovanějším funkcím v zemi.

Proces volby vedoucího největší tuzemské pojišťovny patří do kolonky nejsledovanějších. V zákulisí budí volba vedoucího VZP logicky čilý zájem, ostatně i to mělo být jednou z věcí, která se před dvěma týdny řešila na Vyšehradě při setkání Romana Prymuly a Jaroslava Faltýnka.

Aspirantem na post je současný šéf VZP Zdeněk Kabátek, kterému na konci listopadu končí mandát. Zájem pokračovat má. „V současné mimořádné době jsem připraven i nadále nést odpovědnost za řízení VZP,“ napsal Seznam Zprávám.

Je ve veřejném zájmu, aby volba nového šéfa VZP proběhla maximálně transparentně a nad kandidáty nevisely kontroverzní otazníky. Jenže právě ty se v případě Kabátka objevují.

Prstem ukazuje muž, který je sám obviněný

Existuje spor o to, jak postupoval při domlouvání smluv mezi VZP a dermatologickou klinikou Derma Medical Clinic.

Lodivod VZP Kabátek tvrdí, že do procesu mezi VZP a dermatologickou klinikou nijak nezasahoval. Jenže pak je tu podnikatel Tomáš Horáček, který policistům řekl, že Kabátek postupoval nad rámec svého postavení.

Horáčkův problém je, že je sám stíhaný v rámci případu nemocničních zakázek. S detektivy však začal spolupracovat a na základě jeho svědectví policie následně obvinila několik dalších lidí.

Že kriminalisté neberou Horáčkova slova na lehkou váhu, svědčí jejich následující formulka, kterou policie vepsala do obvinění exposlance ODS Marka Šnajdra, na něhož Horáček policisty rovněž upozornil:

„Zásadním způsobem k rozkrytí uvedené trestné činnosti přispěla výpověď obviněného Tomáše Horáčka, kdy obviněný popsal způsob ovlivnění zadávacího řízení na uvedenou veřejnou zakázku. Rozkryl jednání obviněného Šnajdra a jeho podíl na ovlivnění uvedeného zadávacího řízení a dále způsob tvorby finančních prostředků na úplatky a způsob jejich distribuce.“

Vše výše uvedené je součástí rozsáhlé kauzy „cinknutých“ zakázek pro pražské špitály Nemocnice Na Bulovce a Nemocnice Na Františku.

Žalobce Zdeněk Matula z Vrchního státního zastupitelství v Praze, který případ dozoruje, potvrdil, že policie nyní pracuje i na větvi „Derma“, ve které se Horáček před policisty zmínil i o šéfovi VZP.

„Policejní orgán prověřuje všechny skutečnosti důvodně nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin, o nichž se dozví mimo jiné v průběhu trestního řízení,“ napsal Seznam Zprávám Matula s tím, že podrobněji nelze práci vyšetřovatelů komentovat.

Lupénka pod drobnohledem

Abychom pochopili inkriminovaný příběh, je třeba se vrátit zpět v čase, do ledna roku 2019. V Litoměřicích se tehdy konal výslech podnikatele Tomáše Horáčka, kterého kriminalisté obvinili kvůli manipulacím s výběrovými řízeními v daných pražských nemocnicích.

Horáček se rozhodl s policií spolupracovat a pomoci jí v objasnění dalších podezřelých kšeftů. Výměnou za to usiluje o status spolupracujícího obviněného a vyhlídku na nižší trest. Jak ukazují dokumenty, do kterých Seznam Zprávy nahlédly, Horáček policii popsal příběh kliniky Derma Medical Clinic, která usilovala o smlouvu s VZP tak, aby její klienti měli péči hrazenou pojišťovnou.

Horáček dle svého svědectví za získání smluv pro jednotlivé krajské pobočky kliniky Derma zaplatil na přelomu let 2017 a 2018 osobně exposlanci ODS a jednomu z nejvlivnějších hráčů českého zdravotnictví Marku Šnajdrovi přes dva miliony korun. „V tento moment přichází Šnajdr s požadavkem, že za uzavření smluvního vztahu pro každou z ambulancí požaduje částku půl milionu,“ řekl Horáček kriminalistům.

Podnikatel policistům vykreslil, že aby Šnajdr nějaké smlouvy s pojišťovnou vyjednal, musel mít kontakt v nejvyšších patrech VZP. „Mám za to, že Šnajdr tyto záležitosti předjednával s generálním ředitelem Kabátkem, kdy tuto informaci mám jak od Šnajdra, který se s ním pravidelně setkával, tak od MUDr. Hoňka, který byl Kabátkovým podřízeným,“ vylíčil svou verzi příběhu Horáček.

Na ředitele VZP Kabátka se policie zatím dle jeho slov neobrátila. „Vyjádření pana Horáčka považuji za absurdní, nikdy jsem se s tímto člověkem nesetkal ani s ním nehovořil. Uvedené smlouvy byly předmětem standardního schvalování na úseku zdravotní péče. V uvedené věci mě nikdo nekontaktoval,“ sdělil Kabátek Seznam Zprávám.

S Horáčkovým svědectvím nesouhlasí ani majitel dermatologické kliniky Michal Sičák. „Bez komentáře… U něj člověk opravdu nevěděl, kdy říká pravdu a kdy si vymýšlí…,“ napsal. Popřel, že by měl nějaký vztah se Šnajdrem, Kabátkem či exministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD). Proč právě s ním?

Do poloviny roku 2014 Sičákova firma nesla název Klinika Praha Krč, ve které byl jednatelem a společníkem Jiří Paděra, jenž patřil k poradcům exministra Němečka – politika, o jehož vazbách na Šnajdra se dlouhodobě mluví. Paděra podle Sičáka svůj podíl po nástupu na ministerstvo převedl na dceru Isabellu, od které to pak koupil Sičák.

„V době, kdy byl Paděra na ministerstvu, jsem žádné kontakty na vedení ministerstva neměl. Právě z důvodu možného napadení za střet potenciálního zájmu jsme se s panem doktorem Paděrou nestýkali. Možná pamatujete, jaký byl na pana ministra Němečka vyvíjen nátlak ze strany finančního ministra (Andrej Babiš). Proto jsem se o nějaký kontakt ani nesnažil,“ doplnil Sičák s tím, že ve firmě už nedělá ani Paděrova dcera Isabella, která v klinice zhruba do roku 2017 pracovala na administrativní pozici.

Doléhající svědectví

Ti, na které Horáček ve svém přiznání na policii ukázal, jeho tvrzení znedůvěryhodňují. Policie se jimi ale zabývá a koná.

Dodnes kriminalisté v případu obvinili už 22 lidí a 8 firem.

Státní zástupce Zdeněk Matula Seznam Zprávám sdělil, že zatím žádné z podezření, na která nejen Horáček vyšetřovatele upozornil, neskončilo pod stolem. „Ve věci týkající se nemocničních zakázek nadále probíhá vyšetřování, žádné usnesení o odložení věci vydáno nebylo,“ dodal žalobce Matula.

Po vypuknutí kauzy v polovině roku 2018 nejprve vyšetřovatelé v červnu 2019 obvinili bývalého pražského radního z ČSSD Daniela Hodka a podnikatele s maltským pasem Miroslava Lekeše. Byl to právě Horáček, kdo na ně ukázal, když detektivům popsal manipulaci se zakázkou na externího dodavatele jídel pro Nemocnici Na Františku.

Loni v listopadu pak policie obvinila exposlance Šnajdra kvůli nákupu lineárních urychlovačů v Nemocnici Na Bulovce za 160 milionů korun. Šnajdrovi vyšetřovatelé připisují v obvinění přijetí úplatku ve výši 50 tisíc korun.

Letos v dubnu Seznam Zprávy upozornily, že detektivové obvinili i bývalou vlivnou lidovkyni a do té doby vysoce postavenou úřednici na ministerstvu vnitra Moniku Pálkovou. Stalo se tak poté, co dal Horáček policistům do spojitosti manipulaci s tendrem na úklid v Nemocnici Na Bulovce a mnohamilionový grant ministerstva vnitra pro simulování leteckých nehod.

Reklama

Doporučované