Hlavní obsah

Lockdown nebude, odolávala dlouho francouzská vláda. Nakonec ho obnoví

Foto: Profimedia.cz

Francouzský premiér Jean Castex oznamuje nový lockdown.

Reklama

Od soboty začne platit tvrdý lockdown v dalších 16 francouzských departementech. Vláda už ale méně omezuje volný pohyb osob. Obnoví také očkování AstraZenecou.

Článek

V posledních dvou týdnech se o tom ve francouzském tisku spekulovalo prakticky každý den: vyhlásí vláda další lockdown, nebo ne? Politici dlouho odolávali a tvrdili, že se epidemická čísla podaří snížit i bez restrikcí. Ve čtvrtek ale premiér Jean Castex vyhlásil v části země další lockdown. Týká se celkem 16 departementů, mimo jiné celého regionu Île-de-France, Paříže, les Hauts-de-France, les Alpes Maritimes, l’Eure a Seine-Maritime. Nová opatření platí od půlnoci na sobotu, trvat budou čtyři týdny.

Jak ale píše server FranceInfo, zkouší tentokrát vláda jakousi „třetí cestu“. O ní mluvil samotný Castex, podle něhož by nynější opatření měla umožnit „brzdit, aniž by se zavíralo“.

Některá opatření totiž oproti minulému lockdownu zmírnila. Francouzi budou moci vycházet z domu na neomezeně dlouhou dobu, a to v okruhu až deseti kilometrů. Noční zákaz vycházení se pak zkrátí, platit začne až od sedmé hodiny večerní - dosud to bylo od šesté.

Přijatá opatření budou platit sedm dní v týdnu, nejen o víkendech, jak to bylo až dosud v regionu Pas-de-Calais, v části regionu Alpes-Maritimes nebo v aglomeraci Dunkerku.

Na přesuny budou lidé i nadále potřebovat potvrzení. Jak zdůraznil Castex, nemělo by sloužit k návštěvě přátel, ani ke shlukování se v parcích a jiných veřejných prostranstvích.

Školy ale zůstanou otevřené, oznámil premiér s tím, že vláda usiluje o zachování výuky. V lyceích (obdoba českých gymnázií) se budou studenti po týdnu střídat, což už nyní dvě třetiny z nich praktikovaly doposud.

Stejně jako v minulosti se v daných departementech uzavřou i obchody, které nenabízejí nezbytné věci, jako jsou potraviny, drogerie či léky. Regály s výrobky, které vláda považuje za zbytné, se musí uzavřít i ve velkých hypermarketech. Otevřená naopak zůstávají knihkupectví. Mluvčí vlády Gabriel Atal v pátek řekl, že otevřena zůstanou také kadeřnictví.

Premiér Castex  rovněž požádal firmy, aby v maximální míře tlačily zaměstnance k práci z domova, „minimálně čtyři dny v týdnu“. Zmínil přitom také problematiku obědů v místě pracoviště, která představuje zvlášť vysoké riziko.

Šéf poslaneckého klubu opozičních republikánů Damien Abad prohlásil, že další lockdown je fiaskem této vlády a výsledkem „chaotické očkovací politiky“. Francie je na šedesátém místě, co se týče procenta proočkovanosti populace. „Většina našich evropských sousedů si vede lépe. Je to hrozné fiasko,“ připojil se k němu Bruno Retailleau, vůdce republikánů v Senátu.

Deník Le Figaro píše o tom, že Pařížané v pátek prchají z města. Lidé neztráceli čas a rezervovali si jízdenky na vlak, než v pátek večer vstoupí opatření v platnost. Na webu největšího vlakového dopravce SNCF jsou již mnohé dnešní spoje z Paříže vyprodané. Žádané jsou například linky do Bordeaux, Lyonu, Brestu, La Rochelle, Nantes nebo Biarritzu. Kvůli velkému zájmu ceny některých zbývajících míst vyletěly prudce nahoru a snadno se pohybují nad částkou 100 eur (asi 2600 Kč). Společnost SNCF ve vyjádření pro rádio RTL potvrdila, že se na velký zájem o dnešní spoje připravovala.

Vzhledem k dodatečnému stanovisku Evropské lékové agentury, které vydala ve čtvrtek k vakcíně AstraZeneca, dnes Francie obnovuje očkování touto látkou. Poté, co ho v úterý pozastavil prezident Emmanuel Macron, prohlásil, že je třeba počkat na názor EMA. Její experti ve čtvrtek ujistili, že používání vakcíny není spojeno s emboliemi, o nichž se v souvislosti s očkováním spekulovalo.

Reklama

Doporučované