Hlavní obsah

Lockdown nezabral. Do ulic Sydney vyrazí armáda

Foto: Profimedia.cz

Vrtulník australské armády nad Sydney (Ilustrační snímek).

Reklama

Austrálie nasadí do ulic Sydney na dodržování omezení pohybu armádu. Nákaza se v největším australském městě prudce šíří i přes pětitýdenní lockdown. Premiér Scott Morrison ale oznámil plán na rozvolnění.

Článek

S vynucováním omezení pohybu v ulicích australského Sydney podle BBC vypomůže nejméně 300 příslušníků australské armády. Stát Nový Jižní Wales přitom v minulosti nabídku na vojenskou pomoc při prosazování opatření o ochraně veřejného zdraví odmítl.

Vojáci by měli svoji misi v ulicích začít v pondělí večer poté, co o víkendu absolvují speciální výcvik. Policie dnes hájila rozhodnutí vyslat do ulic armádu obdobnou zkušeností z minulého roku, kdy podle svých slov mohla díky navýšení kapacity „provést více kontrol“.

Šéf policie Nového Jižního Walesu David Elliott uvedl, že nasazení armády pomůže, protože malá menšina obyvatel Sydney si „myslí, že se jich pravidla netýkají“. Australská aliance právníků, která hájí občanská práva, situaci označila za „znepokojivé zneužití armády v liberální demokracii“.

Tvrdá uzávěra v nejlidnatějším australském městě platí již pátým týdnem. Původně měla skončit k 31. červenci, vláda ale omezení kvůli neutuchajícímu šíření covidu-19 a hlavně varianty delta před dvěma dny prodloužila až do 28. srpna. Úřady navíc některá opatření zpřísnily či zavedly nově.

„Pět týdnů jsme tvrdě pracovali. Nechceme promarnit všechnu dobrou práci tím, že bychom rozvolnili příliš brzy a virus se pak znovu rozšířil,“ řekla podle webu The Guardian na tiskové konferenci premiérka Nového Jižního Walesu Gladys Berejiklianová.

„Nejtvrdší omezení, jaká kdy Austrálie zažila“

Berejiklianová uvedla, že stát je nucen zavést „nejtvrdší omezení, jaká kdy Austrálie zažila“, zejména pak v osmi lokálních vládních částech (LGA), které úřady označily z hlediska šíření covidu-19 za vysoce rizikové.

Obyvatelé těchto osmi LGA se od dnešní půlnoci nesmějí vzdálit na 5 km od svého domova, mimo domovy pak musí nosit roušky vždy a všude. Jedinou výjimkou jsou případy, kdy potřebujete lékařskou péči, očkování nebo nezbytnou věc, která není na místě dostupná. Podle Berejiklianové totiž dochází k příliš mnoha setkáním mezi lidmi bez roušek.

Berejiklianová varovala, že v závislosti na infekcích v nadcházejících dnech by se tato nová pravidla mohla týkat i dalších LGA. Na dodržování předpisů bude kromě příslušníků armády více dohlížet také policie. Pokuta za nenošení roušky byla zvýšena z 200 na 500 australských dolarů (z 3000 Kč na 8000 Kč).

Podle již stávajících pravidel smí obyvatelé metropole opouštět domovy jen v určitých případech, například pokud jdou či jedou do zaměstnání, které je považováno za klíčové, do obchodu, k lékaři nebo za sportem. V australských parcích i u mořského pobřeží jsou však stále častěji vidět hloučky lidí, kteří epidemická opatření nedodržují.

Foto: Profimedia.cz

Policie v Sydney rozdává pokuty za porušování epidemických opatření čím dál častěji.

Přestože uzávěra trvá již pět týdnů, míra nových infekcí covidem-19 v Austrálii dosahuje nejvyšších čísel za celou pandemii. V pátek úřady oznámily 170 nových případů, ve čtvrtek to bylo dokonce 239, což je rekordní počet.

Díky rychlému trasování kontaktů a přísným pravidlům sociálního distancování se Austrálii dlouho dařilo tvrdší pandemii vyhnout. Od počátku roku 2020, kdy se pandemie objevila poprvé, v zemi zaznamenali necelých 33 100 případů a 920 úmrtí. V Sydney však v posledních týdnech došlo k vlně hospitalizací a 10 úmrtím. Nový Jižní Wales uvedl, že v nemocnici je s virem momentálně hospitalizováno 169 osob, z toho 46 na jednotce intenzivní péče.

Čtyřfázový plán rozvolnění

Australská vláda se nicméně dohodla na plánu, který přesně stanoví, kolik očkování je potřeba k obnovení „normálního života“. Již dříve podle webu 7News odsouhlasila čtyřfázový plán, který by měl skončit scénářem, kdy bude na covid-19 nahlíženo podobně jako na chřipku.

Na páteční tiskové konferenci ale premiér Scott Morrison oznámil přesná procenta, kolik očkovaných lidí je k přechodu z jedné fáze do druhé potřeba. V současné době se Austrálie nachází ve fázi A, kdy je hlavním cílem distribuovat vakcínu proti covidu-19 těm, kteří o ni stojí.

Ve fázi B je hlavním cílem minimalizovat závažná onemocnění, hospitalizace a úmrtí v důsledku koronaviru. Mezi opatření v této fázi patří zmírnění omezení pro očkované obyvatele, uzávěry by se měly zavádět pouze v „extrémních případech“. Morrison uvedl, že „na očkované osoby se v této fázi nebudou vztahovat některá omezení, protože představují menší riziko onemocnění a přenosu“. Aby se Austrálie dostala do této fáze, musí být podle Morrisona plně očkováno 70 procent obyvatel.

V rámci fáze C by už nemělo docházet k žádným uzávěrám, očkovaní Australané by byli osvobozeni od omezení cestování. Neexistovala by ani žádná omezení pro cesty očkovaných osob do „bezpečných zemí“. K přechodu z fáze B do fáze C je třeba, aby bylo očkováno 80 procent způsobilé populace.

Čtvrtá a poslední fáze, fáze D, zatím nemá stanovené, kolik procent populace by muselo být naočkovaných. To proto, že podle Morrisona existuje příliš mnoho proměnných. „Existuje příliš mnoho neznámých, než budeme moci život začít znovu brát jako normální, ale určitě k tomu směřujeme. Nestanovili jsme žádný časový harmonogram, ten je nyní v rukou všech Australanů, společně s federálními i místními vládami,“ řekl Morrison.

Problémy s očkováním

Míra proočkovanosti v Austrálii – 17 procent dospělé populace – zůstává jednou z nejnižších mezi ekonomicky rozvinutými státy. V zemi s 25 miliony obyvatel se denně naočkuje pouze 200 tisíc lidí. Pro porovnání, v České republice je podle dat Ministerstva zdravotnictví plně očkováno zhruba 45 procent populace, což odpovídá průměru Evropské unie.

Kvůli řadě chybných kroků vlády sice Austrálie má poměrně vysoké zásoby vakcín společnosti AstraZeneca, ty ovšem mnozí občané kvůli zdravotním rizikům nechtějí. Ostatních vakcín je v Austrálii naopak nedostatek.

Bývalý premiér Malcolm Turnbull řekl BBC, že aplikace vakcín v Austrálii byla „kolosálním selháním“, protože vláda nedokázala zajistit jejich dostatek. „Je to největší selhání veřejné správy, jaké si pamatuji,“ řekl Turnbull.

Ekonomové banky ANZ ve středu předpověděli, že uzávěra Sydney bude trvat nejméně do září, uvedl server Business Insider. Premiér Morrison si tak vysoké naděje na tiskové konferenci nedělal. Podle jeho očekávání „uvidíme zcela jinou Austrálii, než jakou vidíme nyní“ díky proočkovanosti nejdříve v období vánočních svátků.

Reklama

Doporučované