Hlavní obsah

Čekají nás nejtěžší týdny, Johnson oznámil lockdown Anglie

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson při pondělním televizním projevu.

Reklama

Britský premiér Boris Johnson v pondělí večer nařídil pro Anglii plošnou karanténu, která potrvá až do poloviny února.

Článek

V reakci na zhoršující se epidemickou situaci a výskyt nové mutace koronaviru se Anglie uzavírá do šestitýdenní karantény. Uvedl to v pondělí britský premiér Boris Johnson v televizním projevu.

„Příští týdny pro nás budou nejtěžší, ale opravdu věřím, že vstupujeme do poslední fáze boje,“ uvedl v pondělí večer Johnson. Konec pandemie je podle něj „na dohled“. Obyvatele Anglie, kterých je na 56 milionů, vyzval k tomu, aby zůstali pokud možno doma a zachraňovali tím životy ostatních. Lidé budou moci podle nových opatření opouštět domov jen v případě nákupu potravin či léků, kvůli návštěvám lékaře nebo cestě do práce.

Zavřou se také dosud fungující základní a střední školy. Žáci a studenti se budou opět vzdělávat na dálku.

Johnson naznačil, že opatření by mohla trvat až do poloviny února. Tehdy by podle něj již měli vakcínu proti covidu-19 dostat všichni zařazení do čtyř hlavních rizikových skupin.

Podobná uzávěra jako v Anglii bude kvůli šíření koronaviru od půlnoci platit také ve Skotsku. Podle tamní premiérky Nicoly Sturgeonové jsou opatření nutná především kvůli nakažlivější mutaci koronaviru. „V důsledku této nové varianty se virus začal šířit mnohem rychleji a rozhodně v posledních dvou týdnech nabral tempo,“ řekla.

Regionální vlády Skotska, Walesu a Severního Irska rozhodují o zavedení koronavirových opatření samy, nezávisle na vládě v Londýně, která stanovuje pravidla pouze pro Anglii.

Reklama

Doporučované