Hlavní obsah

Loď plná uprchlíků se začala na moři potápět. Hlídka ukázala záchranu v přímém přenosu

Italská pobřežní hlídka zachraňuje migranty.

 

Reklama

Na cestě z Libye do Itálie ve Středozemním moři zemřelo přes čtyři tisíce lidí.

Článek

Organizace Save the Children má obavy z dohody mezi Evropskou unií a Libyí, která brojí proti ilegální migraci. Podle ní jsou kvůli tomu životy uprchlíků v ohrožení. Přes Středozemní moře se totiž stovky migrantů snaží dostat na italský břeh i za špatného počasí, což je velmi nebezpečné. Naposledy došlo málem k další tragédii v sobotu, kdy italská pobřežní hlídka zachraňovala desítky uprchlíků z potápějící se lodi (podívejte se na video nahoře).

V dohodě mezi EU a Libyí je zahrnut plán na investici ve výši tří milionů euro na vycvičení libyjské pobřežní hlídky, jež má zamezit cestě uprchlíků do Evropy.

„Je naprosto neakceptovatelné, že je Evropská unie tlačí zpátky do země, která je tak křehká a nestabilní, jako je Libye,” uvedla Giovanna Di Benedettová ze Save the Children.

Německá kancléřka Angela Merkelová k tomu v sobotu řekla, že Evropa by měla spolupracovat s Libyí, aby kontrolovala ilegální migraci, ale že nemůže podepsat dohodu podobnou, jakou má s Tureckem (ta umožňuje navracet všechny nelegální uprchlíky z Řecka zpátky do Turecka), dokud se politická stabilita v severoafrické zemi neobnoví.

Připomněla, že více než čtyři tisíce uprchlíků na cestě z Libye do Itálie ve Středozemním moři zahynulo.

V sobotu odpoledne se 770 migrantů spolu s jedním mrtvým tělem dostalo do italského přístavu v Catanii. Tito migranti byli součástí tisíce lidí, které zachránila italská pobřežní hlídka z prosakujících člunů.

„Migranti stále připlouvají i přes špatné povětrnostní podmínky a rozbouřené moře. Více než 700 lidí, již byli v ohrožení života, se dostali do Catanie. Mezi nimi je několik rodin s malými dětmi i spousta nezletilých bez doprovodu. Víme, že v roce 2016 přijelo 25 800 nezletilých, samotných bez jakéhokoli doprovodu,” dodala Di Benedettová.

Loni padl rekord, kdy do Itálie přijelo 181 tisíc, zejména afrických, uprchlíků. Počet příchozích za poslední tři roky se tedy dostal k více než půl milionu.

Nové řešení v uprchlické krizi?

Příští týden se mají představitelé Evropské unie setkat na Maltě a navrhnout nové řešení, jak si poradit s uchazeči o azyl. Tato záležitost s sebou přináší rozepře už déle než rok, čímž oslabila jednotu Unie.

Evropští ministři vnitra ve čtvrtek podpořili plány na financování uprchlických táborů v Africe, kde by se Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky staral o to, aby se migranti nesnažili dostat přes Středozemní moře.

Video: Evropě hrozí další migrační vlna, tentokrát kvůli suchu.

Reklama

Doporučované