Hlavní obsah

Afrických migrantů na záchranné lodi se nakonec ujímá Španělsko, nechá je zakotvit ve Valencii

Foto: Reuters

Reklama

aktualizováno •

Loď s 629 zachráněnými africkými migranty konečně zakotví. Přijme ji přístav ve Valencii poté, co ji v neděli odmítly Itálie i Malta.

Článek

Španělský předseda vlády Pedro Sánchez uvedl, že země povolí záchranné lodi s migranty zakotvení ve Valencii a uprchlíci budou moci loď konečně opustit.

„Předseda vlády vydal pokyny, aby Španělsko dostálo svých závazků týkajících se mezinárodní humanitární krize, a oznámil, že loď Aquarius bude přivítaná ve španělském přístavu (...) Je naší povinností snažit se vyhýbat humanitární katastrofě a nabídnout těmto lidem ‚bezpečný přístav‘ v souladu s mezinárodním právem,” uvedlo oficiální prohlášení.

Ukázku tvrdého přístupu nové vlády předvedl ministr vnitra Matteo Salvini, když v neděli uzavřel všechny italské přístavy a požádal Maltu, aby migranty přijala. Malta ale uvedla, že německá charita SOS Méditerranée vyzvedla migranty v libyjských vodách, což znamená, že spadají do pravomoci Itálie.

Itálie loď s více než šesti stovkami migrantů nechtěla přijmout.Video: Reuters

Přistěhovalcům docházely potraviny, charitativní organizace naléhavě hledaly bezpečný přístav. Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky v Itálii vyzval aktéry, aby urychleně nalezli řešení, umožňující migrantům bezpečné a rychlé vylodění.

Na palubě je 123 nezletilých bez doprovodu, 11 dětí a sedm těhotných žen. Migranti byli zachráněni v několika samostatných operacích ve Středozemním moři během posledních 24 hodin - to vše bylo provedeno na žádost italských orgánů, které potom odmítly vylodění.

V noci na dnešek bylo u libyjských břehů z moře vyzdviženo dalších 800 migrantů, napsal deník La Repubblica. K Itálii plují v lodi neziskové organizace Sea-Watch. Ani tuto loď nechce Salvini do italských přístavů pustit.

„Chceme vyslat jasný signál,“ komentoval zavření přístavů poslanec Ligy Nicola Molteni. „Buďto se uprchlíkům otevřou i další přístavy - na mysli mám Barcelonu, Marseille a Maltu - anebo bude blokáda pokračovat,“ dodal. Uzavření přístavů má popíchnout EU, která podle Ligy Itálii během migrační krize nijak nepomáhá.

Reklama

Doporučované