Hlavní obsah

Loď s migranty Aquarius 2 zakotví u pobřeží Malty

Loď s migranty Aquarius 2 zakotví u pobřeží Malty.Video: Johana Trešlová, Reuters

 

Reklama

Loď Aquarius 2 opět mění směr. Místo ve francouzských vodách zakotví u pobřeží Malty. Na palubě je v současnosti 58 migrantů, které by si měly mezi sebe rozdělit celkem čtyři státy Evropské unie. Přijetí 10 lidí již potvrdilo Portugalsko.

Článek

Loď Aquarius 2, která na své palubě převáží migranty, zakotví u pobřeží Malty. Na povolení ke vplutí do některého z evropských přístavů čeká plavidlo již od minulého týdne. Dnes jeho zakotvení, o které požádaly organizace Lékaři bez hranic a SOS Méditerranée, odmítla Francie s argumentem, že Malta je lodi momentálně nejblíže. Francie však prozatím odmítla žádosti všech podobných plavidel s odůvodněním, že lodě mají podle námořního práva přistát u nejbližšího bezpečného přístavu.

Přijetí 10 migrantů již potvrdilo Portugalsko. Španělský deník El Mundo pak s odvoláním na vládní zdroje uvedl, že Španělsko přijme dalších 15 lidí. Maltský premiér Joseph Muscat na Twitteru uvedl, že si migranty rozdělí celkem čtyři země Evropské unie. Zároveň upozornil na problémy se statutem, které plavidlo, jež se ve Středozemním moři pohybuje již od roku 2016, provázejí. Loď Aquarius původně plula pod vlajkou Gibraltaru, jenž jí ovšem povolení později odebral. Po změně názvu nyní využívá vlajku Panamy, kterou ovšem bude muset po zakotvení opět stáhnout a bez jiné vlajky nebude moci znovu na moře.

Aquarius 2 nyní převáží celkem 58 migrantů včetně několika nezletilých a těhotné ženy, které loď minulý týden nabrala z nestabilních člunů u pobřeží Libye. „Meteorologické podmínky se zhoršují a v následujících hodinách čekáme vlny vysoké až pět metrů. Z tohoto důvodu je důležité a zásadní najít přístav, kde bychom mohli bezpečně vylodit všechny tyto lidi,“ uvedl záchranář přítomný na palubě plavidla.

Jedná se o jeden z řady obdobných případů, ke kterým začalo docházet poté, co italská vláda ve snaze snížit příliv migrantů uzavřela své přístavy neziskovým organizacím.

Reklama

Související témata:

Doporučované