Hlavní obsah

Loď smrti, na které zahynulo přes 600 námořníků, se po 76 letech našla na dně Pacifiku

Tragédie si vyžádala smrt i pěti sourozenců, bratrů Sullivanových.Video: PAUL G. ALLEN, AP

 

Reklama

Expedice objevila vrak americké lodi v jižním Pacifiku. Za druhé světové války poslalo Japonsko ke dnu křižník s více než šesti stovkami námořníků na palubě. K tragédii došlo během bitvy u Guadalcanalu v roce 1942.

Článek

Ztroskotaná americká loď Juneau, torpédovaná Japonskem za druhé světové války, byla nalezena v jižním Pacifiku. Vrak objevila expedice financovaná spoluzakladatelem společnosti Microsoft Paulem Allenem v blízkosti Šalamounových ostrovů. Stejná skupina našla v loňském roce loď Indianapolis.

Při bitvě u Guadalcanalu v roce 1942 poslala dvě japonská torpéda křižník ke dnu, společně s více než šesti sty muži na palubě. Celá tragédie se odehrála v osmi minutách, kdy na moři nezůstalo vůbec nic. Exploze byla údajně natolik silná, že než se nad hladinou rozplynul kouř, všechny trosky zmizely.

Mezi oběťmi bylo také pět sourozenců, bratrů Sullivanových. Jejich tragický osud byl dokonce zfilmován ve své době nejuznávanějším hoollywoodským režisérem Lloydem Baconem.

Kvůli špatné komunikaci mezi americkými veliteli čekala na zbývající stovku námořníků pomalá smrt na moři. Z celé posádky se zachránila jen desítka mužů.

Reklama

Doporučované