Hlavní obsah

Logický krok, podraz na fotbal i vypuštěný balónek, píší o Superlize čtenáři

Foto: Master1305, Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Čtenáři diskutují o vzniku a rychlém zániku fotbalové Superligy.

Reklama

Dvanáct evropských fotbalových velkoklubů si chtělo stvořit elitní uzavřenou soutěž, ta ovšem přežila sotva 48 hodin a už se rozpadá. Nápad narazil u UEFA, fotbalových expertů, hráčů i fanoušků. A jak Superligu hodnotí čtenáři?

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuzí u článků o vzniku a následném rozpadu nové soutěže elitních fotbalových evropských týmů.

Josef Hoblík: Ať je UEFA jakákoliv, soutěže jsou koncipované tak, že v podstatě do dvou let může Champions League vyhrát i Klapzubova jedenáctka. A myslím, že postupy, příběhy outsiderů jsou to, co na tom lidi baví nejvíc. Uzavřená liga bohatých nemá v Evropě tradici. Ekonomické problémy těch nejbohatších ať si řeší rozumnými platy fotbalistů.

Lukáš Fišer: Superliga byla ze strany bohatých klubů logický krok, ať už je správný, nebo špatný. Lidé chtějí vidět špičkový fotbal a ten hrají špičkové kluby. Proto se nechtějí dělit o balík peněz z prodeje televizních práv. Covid k tomu jenom přispěl, nejsou prachy. UEFA a FIFA kolem sebe kopou, protože by je to prakticky vyřadilo z tohoto velkého systému kolotoče peněz.

Petr Jirásek: Juve, Inter a Barca z toho asi budou mít hodně těžkou hlavu. Pro ně asi jedna z mála šancí utéct z finančního fair play a svou předluženost ještě navýšit. Popř. sehnat nějakého šejka, který do jejich klubu napumpuje bez rozumu jakoukoliv sumu, aby se mohl předvést, že on na to má. Fotbal bez věrných fanoušků je o ničem a kluby z Premier League to pochopily. Jsem zvědavý, jestli to Pérez v prezidentském křesle Realu ustojí.

Ivan Sklenář: Tohle elitářství se mi nelíbí, považuji to za podraz na celý zbytek fotbalu v Evropě. Doufám, že těm vyvoleným to dají fanoušci dalších klubů sežrat. A možná i ti vlastní.

Pavel Novák: Vypuštěný balónek, který měl dosáhnout svého a to se povedlo. Změny v LM již od roku 2024. Myslím, že nikdo nepočítal s jejím životem. Je zajímavé, že UEFA asi po deseti hodinách od oznámení vzniku projektu oznámila změny, a tím bohaté kluby dosáhly svého. Vše bylo dopředu připraveno, změny měla UEFA v šuplíku a čekala, až se začnou kluby bouřit. To, že největší kluby potřebují peníze, je jasné. Prázdné stadiony jsou strašákem a obrovskou finanční ztrátou. Kluby jsou daleko více závislé na vstupném. To není jako u nás, že přijde či ne 5 000 lidí. A představa že v září/říjnu se opět vše zavře, což je víceméně jisté, nutí k ekonomickým krokům. Z tohoto pohledu je chápu. Bavit se o sportu a fotbale či jakémsi fanouškovství může opravdu dělnická obec, které koneckonců tento sport byl určen.

Rostislav Blažek: I kdyby Superliga vznikla, přežila by možná pár let. Úplně by stačilo, aby se všechny kluby zachovaly jako PSG, které jasně řeklo, že do žádného týmu Superligy neprodá nikdy žádného hráče. Tím pádem by z těch 15 klubů do pár let byly kluby průměrné.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Petr Kumstát: Superliga je ukázkou toho, že Španělsko a Itálie nefandí sportu. Prachy a nic jen prachy. Vždyť by se de facto nehrálo o nic, jen pro ně o velké peníze. A fanoušek, který se chce dívat na napínavý zápas, někdy i na překvapení, by se díval na selanku a jen takové vyklusávání těch zlatokopů. Nikomu peníze nezávidím, ale tolik, kolik berou za minutu života, je hanebnost. Roky tvrdím, že sport zničily peníze. A kdo hrál fotbal třeba před 40–50 roky, mi musí dát za pravdu. Dřív se hrálo srdcem a chtěli jsme v zápase nastoupit. Ale dnes ti zlatokopové jdou hrát tam, kde jim dají víc. Není to o fanouškovi, o srdci, ale jen o tučném kontě.

Lukáš Luprich: Na co Superliga? Nejsem fotbalový nadšenec, ale sledovat 15 nejbohatších týmů, jak hrají, je nuda. Co týmy, které se chtějí vypracovat a makat na sobě a jako motivaci mají to, že si jednou zahrají mezi nejlepšími? Přichází pořád nová krev a o to je to zajímavější a napínavé, dávají do toho vše.

Radek Zápotocký: Pokud mají tyto velkokluby potíže s penězi, je to jen jejich chyba, chovají se, jako kdyby peníze rostly ze země, přeplácí hráče a to musí skončit. Ani v NHL nejsou kluby, které skoupí všechny nej hráče soutěže, ale díky platovým stropům, když mají drahého hráče, tak o to více musí mít těch levnějších.

Miroslav Taus: Real Madrid je schopen utratit 10 miliard korun v jednom roce za přestupy a pak jeho ředitel v televizi brečí, že mu příjmy ze současné Ligy mistrů nestačí.

Martin Štěpánek: Člověk by si řekl „vzdělaní lidé“. O to více šokuje, jak jsou mimo mísu a nechápou souvislosti. Vždyť jim muselo být jasné, že UEFA to tak nenechá, a překvapuje mě, jak totálně zapomněli na faktor „fans“. Navíc to vyhlásí před semifinále LM, když tam mají 3 týmy? Za mě je LM jedna z nejpovedenějších soutěží v historii sportu, tak doufám, že ji taky nerozdrbou.

Aleš Mošna: Kluci si chtěli udělat kšeft jen pro sebe a své kluby. Důsledek nesmyslných peněz, které se ve vrcholovém sportu točí. Sportu jako takovému to ale neprospívá. Mládež si musí financovat rodiče.

Zbyněk Barta: Nedivím se těm velkoklubům, že se jim nechce hrát Liga mistrů s malými kluby, které tím z nařízení UEFA zase mohou hrát s těmito supermužstvy. UEFA by se nad sebou měla zamyslet, něco asi není v pořádku, a ne hned vyhrožovat – protože by přišla o štědré finance.

Petr Otruba: A nyní by se měli zamyslet všichni fanoušci sami nad sebou. Vždyť ty miliardy tam sypou hlavně oni, ti normální lidé, co vydělávají svých pár peněz. A to ve formě vstupenek, reklamních předmětů a hlavně v ceně všech možných výrobků, které by mohly stát třeba o 1/4 méně kdyby výrobci nesypali takové nehorázné peníze do těch klubů ve formě reklamy. A pak by také nebylo to, že předražená hvězda vydělá za 5 minut to, co ten fanoušek z hlediště za celý rok.

Reklama

Doporučované