Hlavní obsah

Lomnice nad Popelkou přestavuje bývalou školu na dům pro děti s autismem

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Lomnice nad Popelkou zahájila přestavbu bývalé školy na Rváčově na domov pro děti a mládež s poruchou autistického spektra. Potřeba na to bude za 25,2 milionu korun. Práce potrvají do poloviny ledna příštího roku.

Článek

Domov by měl být v provozu nejpozději od ledna 2023, po dovybavení a zaregistrování mezi sociální služby. Takové zařízení v kraji dosud není.

Na přestavbu více než deset let nevyužívané budovy získalo město s 5500 obyvateli evropskou dotaci, pokryje 85 procent nákladů. S hledáním firmy, která přestavbu provede, měla radnice problémy. Úspěšná byla až na třetí pokus. První výběrové řízení město zrušilo, protože jediný přihlášený uchazeč nesplňoval kritéria, druhý tendr byl zrušen kvůli administrativní chybě a nesouladu v podkladech zadání.

Ve třetím výběrovém řízení město vybíralo ze čtyř nabídek. „S cenou jsme spokojení. Je asi o 1,6 milionu korun níže, než byla předpokládaná cena zakázky,“ uvedl místostarosta Lomnice Zdeněk Rajm. Školu si vítězná stavební firma Redomo převzala podle něj minulý pátek. „Objekt se vyklízí a začnou bourací práce,“ uvedl místostarosta. Po skončení stavebních prací bude podle něj budovu ještě třeba dovybavit, na to bude potřeba zhruba milion korun. „To budeme soutěžit zvlášť,“ dodal Rajm.

Domov bude sloužit osmi klientům, o něž se bude starat devět lidí. Poskytovatelem služby bude Oblastní charita Jičín. Na vytvoření domova pro děti s autismem se lomnická radnice domluvila s Libereckým krajem, půjde o nadregionální službu.

Autismus patří k nejzávažnějším poruchám mentálního vývoje, jde o vrozenou poruchu některých mozkových funkcí. To je důvod, proč autista dobře nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívá. Různou formou autismu je postižený každý pětistý Čech. V minulosti už obdobné využití bývalá škola na Rváčově měla, byl tam stacionář pro postižené děti a mládež. Jeho provoz ale skončil před více než deseti lety po změně financování v sociálních službách. Od té doby je budova prázdná.

Reklama

Doporučované