Hlavní obsah

Kam vyrazit v létě na koupání do lomu? Podívejte se na naše tipy

Foto: Profimedia.cz

Lom Výkleky na Přerovsku.

Reklama

Léto a teploty vysoko nad 30 stupňů patří neodmyslitelně k sobě. Kde se zchladit? Vyzkoušejte koupání v některém z lomů. Zde jsou naše tipy.

Článek

Lom Hříměždice

Lom Hřiměždice se nachází na okraji obce Hřiměždice jižně od hlavního města Prahy. Známý je také jako Kujalův lom podle jeho majitele za první republiky. Před jeho zatopením se v něm těžila žula, později ho využívali armádní potápěči a dnes slouží k rekreaci. Od roku 2000 se každý rok v lomu konají skoky do vody s názvem Highjump a objevil se také v několika filmech. Vstup do lomu je volný.

Lom Baraba

Komplex jezer zatopené pískovny se nachází u Mělníka u obce Vliněves. U lomu se nachází travnaté i písečné břehy. Koupání je na vlastní nebezpečí, kvalita vody se zde nesleduje. Zdejší pískovnu mají v oblibě například potápěči nebo rybáři. Vstup k lomu je zdarma.

Lom Výkleky

Na Přerovsku se u obce Výkleky nachází stejnojmenný lom. Průzračná voda přímo láká ke koupání, lom je také využíván rybáři nebo potápěči. Koupání je tu na vlastní nebezpečí. Pokud dorazíte na místo autem, je zde k dispozici placené parkoviště. Vstup je zdarma a platí tu zákaz koupání psů.

Mašovický lom

Mašovický lom se nachází nedaleko Znojma u stejnojmenné obce Mašovice. Dříve se tu těžil kámen na štěrk, dnes je to jedno z nejvíce vyhledávaných míst pro koupání v okolí Znojma. Mašovický lom je také domovem vzácných zvířat jako čolka dravého. V okolí lomu můžete také potkat ohroženou ještěrku zelenou. Vstup je zdarma.

Kurovický lom

Nedaleko Kroměříže jižně od obce Kurovice se nachází Kurovický lom, který je od dubna 1999 přírodní památkou. Lom dříve sloužil k těžbě vápence, dnes je naplněn čistou vodou, která vyzývá ke koupání. I přesto, že se nachází nedaleko městského okruhu, udržuje si klid i díky husté vegetaci, která ho obklopuje. Do lomu byl dlouhou dobu zakázán vstup, to se ale změnilo po několika letech a nyní je vstup zpoplatněn. Vstup se psy je zakázán a platí zde i zákaz vjezdu.

Lom Horní Cerekev

Na okraji města Horní Cerekev nedaleko Jihlavy se nachází zatopený lom. Dříve se jednalo o kamenolom, který byl zatopen v 80. letech 20. století, kdy byla těžba ukončena. Do roku 2003 zde bylo zakázáno koupání i potápění, jednalo se o záložní zdroj pitné vody pro město. Nyní slouží především k rekreaci a k vyhledávané lokalitě mezi potápěči kvůli velmi čisté vodě. Vstupné je zdarma, potápěči zaplatí určité poplatky.

Lom Trhová Kamenice

U Trhové Kamenice jižně od Chrudimi se nachází stejnojmenný lom, kde se dříve těžila žula. Nyní nejen díky své čisté vodě láká ke koupání, užijí si také milovníci skoků do vody. Lom je také hojně vyhledáván potápěči, kteří mohou pod vodou potkat zlaté karasy, kapry nebo raky. Vstupné je zdarma.

Lom Rampa

Lom Rampa se nachází v Černé vodě u Jeseníků v Rychlebských horách. Jeho zvláštností a poznávacím znamením je naříznutá vysoká kolmá stěna, která tu zůstala po ukončené těžbě. Využíván je především ke koupání, jeho výhodou je nepřítomnost velkého množství lidí, na druhé straně je tu krásná příroda, čistá voda a klid. Vstup je zdarma.

Lom Šífr

Východně od Bruntálu se u Svobodných Heřmanic nachází zatopený kamenolom Šífr. Má průzračnou vodu a jeho délka dosahuje skoro 500 metrů a díky hloubce přes 35 metrů je oblíbenou lokalitou v České republice pro potápěče. Nově zde bylo vybudováno molo nebo parkoviště. Vstup je zdarma.

Lom Jimlíkov

U Karlových Varů se nedaleko malé vesničky Jimlíkov nachází zatopený lom, kde se těžil kaolin. Je tu nádherně čistá voda, kolem jsou písečné pláže, a narazíte dokonce i na písečné duny. Koupání je tu ovšem na vlastní nebezpečí kvůli stále trvající povrchové těžbě kaolinu. Vstup je zdarma.

Lom Mikulov

U Mikulova se nachází Lom U Mariánského mlýna rovněž známý jako Janičův vrch, kde se do roku 2004 těžil vápenec. Bývalý vápencový lom je ve správě CHKO Pálava a dnes slouží především pro rekreaci a koupání. Pláž je kamenitá a voda průzračná s viditelností až do hloubky 4 metrů. V červnu 2020 rozhodla správa CHKO Pálava o omezení 100 lidí v jednu chvíli. Od konce června je vstup zpoplatněn kvůli problémům s odpadem a ničením životního prostředí, kdy se tu v minulých letech v sezoně tlačilo až tisíc lidí.

Lom Starý Klíčov

Nedaleko Domažlic se nachází lom Starý Klíčov, kde se dříve těžil amfibolit. Kromě koupání, občerstvení a relaxace je hlavním lákadlem největší podvodní pozorovatelna v České republice, která je v hloubce 8 metrů a nabízí dechberoucí pohled na vodní svět, vstup do podvodní pozorovatelny je možný pouze s průvodcem. Do areálu je zákaz vstupu psů. Vstup je zpoplatněn, rozšířené vstupné 80 Kč (děti 50 Kč) je i včetně pozorovatelny.

Lom Kosov

Lom Kosov se nachází u Berouna asi 4 kilometry od vlakového nádraží. Voda je tu průzračná, kvůli terénu je přístup složitější. I přes zákaz vstupu, koupání a potápění je to hojně vyhledávané místo, především v letních parných dnech.

Mapa všech zmíněných lomů

Reklama

Doporučované