Hlavní obsah

Londýn čelí kriminální krizi, za jednu noc přibylo 7 pobodaných lidí. Policie svolala krizové jednání

Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

 

Reklama

Vzrůstající násilí páchané na mladistvých v Londýně začíná být alarmující. Policie se snaží vymyslet, jak zabránit dalším útokům. Zatím bezvýsledně.

Článek

Londýnská policie dnes jednala se zástupci veřejnosti, místními politiky či s lidmi věnujícími se práci s mládeží ve snaze najít odpověď na znepokojivou vlnu násilí z posledních měsíců.

Ve čtvrtek v noci bylo v Londýně pobodáno sedm dalších lidí. Pět z nich jsou mladiství, nejmladšímu je 13 let. Mezi případy by neměla být žádná souvislost, odehrály se v různých částech Londýna. Policie zatkla podezřelé pouze u dvou incidentů.

Politici i veřejnost se domnívají, že série útoků a smrt mladých lidí souvisí s válkami drogových gangů. Série čtvrtečních útoků paradoxně probíhala ve stejné době jako demonstrace kvůli úmrtí tří mladistvých z předchozích dnů.

Člen lauboristické strany David Lammy řekl rádiu BBC, že se drogové gangy v Londýně snaží zlákat už jedenáctileté děti. Násilí je podle něj nejhorší, jaké kdy viděl. Vyzval londýnského starostu Sadiqa Khana a vládu, aby podnikli rázná opatření.

Starosta Khan se k faktu, že od začátku letošního roku bylo v Londýně zabito už 55 lidí, vyjádřil jako k srdcervoucímu, ale příčinu vidí v tom, že vláda zmenšila rozpočet policie.

Reklama

Související témata:

Doporučované