Hlavní obsah

Londýn neprodloužil licenci Uberu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Londýn neprodloužil licenci americké alternativní taxislužby Uber, oznámil to úřad zodpovědný za londýnský dopravní systém (TfL). Úřad vyhodnotil, že Uber „opakovaně vystavil cestující a jejich zdraví riziku". Současná licence vyprší v pondělí o půlnoci.

Článek

Potíže Uberu s londýnskou licencí se táhnou už roky. TfL ji taxislužbě odmítl poskytnout už v roce 2017, důvodem bylo stejně jako nyní bezpečnostní riziko pro veřejnost. Soud následně Uberu udělil dočasnou licenci, která vypršela v září. TfL tehdy licenci prodloužil o dva měsíce s tím, že během této doby „podrobně přezkoumá dodatečné informace".

Ředitelka úřadu Helen Chapmanová podle Bloombergu uvedla, že Uber udělal pokrok, nicméně nedostatečný.

„Ačkoli vnímáme, že Uber na problematice zapracoval, stále je neakceptovatelné, že dovolí pasažérům nastoupit do vozidla, které může řídit člověk bez licence,“ sdělila Chapmanová pro Sky News.

Uber se proti rozhodnutí již odvolal. Potenciálně tak dostane možnost veřejně prezentovat nové bezpečnostní opatření, která eliminují riziko. Do vyřízení odvolání mohou řidiči Uberu v Londýně nadále operovat.

„Rozhodnutí TfL je nepřípustné a špatné,“ sdělil pro The Guardian generální manažér Uberu Jamie Heywood. „Za poslední dva roky jsme naprosto změnili náš systém a zvýšili bezpečnostní standard.“

Reklama

Související témata:

Doporučované