Hlavní obsah

Londýn testuje nové biopalivo. Červené autobusy pojedou na kávu

Londýnské autobusy zkouší nový druh palivaVideo: Reuters

 

Reklama

Některé z ikonických červených autobusů jezdí na nové biopalivo. Využívají kávové sedliny, ze které se následně získává kávový olej.

Článek

Společnosti Shell a Bio-bean vymyslely společný projekt, který nabízí ekologické řešení pro vytíženou londýnskou dopravu. Navrhly nové palivo vyráběné z kávového oleje. Na provoz jednoho autobusu na rok je potřeba zhruba šest tisíc litrů, které se přidají ke klasické naftě.

Kávovou sedlinu získávají společnosti z kaváren a restaurací a následně ji převezou do recyklačního zařízení. Tam se sedlina vysuší a poté se z ní extrahuje potřebný kávový olej. „Nové biopalivo je skvělý příklad toho, co lze udělat, když začneme přetvářet náš nevyužitý odpad na zdroj,“ řekl zakladatel firmy Bio-bean Arthur Kay.

Společnost Bio-bean tvrdí, že díky vášni Londýňanů pro jeden z nejoblíbenějších nápojů na světě nebude problém získat dostatek surovin pro výrobu paliva. Průměrný Londýňan vypije 2 až 3 šálky kávy denně. Británie pak vyprodukuje víc než 200 tisíc tun kávového odpadu ročně.

Nicméně samotná káva nemůže poskytnout palivo pro všechny londýnské autobusy. „I kdybychom v Londýně dostali veškerou odpadní kávu, stačilo by to zhruba na třetinu londýnských autobusů,“ uvedl Kay. I menší podíl autobusů jezdících na biopaliva může být prospěšný. Londýn se snaží o omezení emisí uhlíku a právě biopaliva by mohla být možným řešením.

„Budoucnost energie je v kombinaci klasických paliv a biopaliv. Naším záměrem je pokračovat v podpoře těchto myšlenek a rozvíjet je. Doufejme, že se to podaří,“ řekla mluvčí společnosti Shell Malena Cutuliová.

Reklama

Související témata:

Doporučované