Hlavní obsah

Londýn v unijních barvách, zmoklí Newyorčané a Paříž plná policistů. Takhle se slavilo ve světě

Jak vypadaly novoroční oslavy ve světě?Video: Eliška Kolomazníková, AP

 

Reklama

Jak vypadaly novoroční oslavy ve velkých světových metropolích? Podívejte se na video.

Článek

Na newyorském Times Square odpočítávali lidé v dešti poslední sekundy minulého roku tradičně za spouštění velké blyštivé koule. Celé náměstí se poté roztančilo za zvuku písně New York, New York v podání Franka Sinatry. Později zazněl i hit Wonderful World Louise Armstronga.

Přelomu roku ve Spojených státech předcházelo faux pas amerického strategického velitelství (Stratcom), které dohlíží na americký vojenský jaderný arzenál. Stratcom na Twitteru zveřejnilo zprávu, že je připraveno vypustit něco „mnohem, mnohem většího“ než kouli na Times Square a připojilo videoklip s bombardérem B-2, který shazuje bomby.

Takhle vypadaly přípravy na silvestrovský večer v New Yorku.Video: Reuters

V Londýně po více jak roční pauze dvanáctkrát odbil zvon Big Ben. Slavný zvon umístěný ve věži Westminsterského paláce se odmlčel v srpnu roku 2017 kvůli generální opravě viktoriánských hodin i věže, která má celkem trvat čtyři roky.

Ohňostroj situovaný na jižním nábřeží řeky Temže, v blízkosti monumentálního London Eye, měl podle londýnského starosty Sadiqa Khana svou barevnou kompozicí uctít vztah mezi Velkou Británií a Evropskou unií.

Oslavy ve Francii předznamenaly obavy z dalšího shromáždění hnutí žlutých vest. Doposud protesty hnutí proti daňové a sociální politice francouzské vlády provázely střety s policií a výtržnosti. Po celé zemi bylo mimořádně nasazeno 148 tisíc členů bezpečnostních sil, z toho 12 tisíc jen v Paříži. Na pařížskou třídu Champs-Élysées ale demonstrantů dorazily jen dvě stovky. Oslavujících přitom na slavné třídě bylo přes 300 tisíc.

Desetitisíce lidí se shromáždily také u berlínské Braniborské brány. Oslavy zde doprovázela přísná bezpečnostní opatření. V centru německé metropole bylo nasazeno 1300 policistů. Lidé oslavující příchod roku 2019 nemohli do ohrazené zóny brát pyrotechniku, lahve ani velké batohy.

Reklama

Doporučované