Hlavní obsah

Londýnská policie zatkla u parlamentu ozbrojeného muže. Případ šetří jako terorismus

Londýnská policie zřejmě zmařila další teroristický útok.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Nová policejní operace proběhla u místa, kde na konci března útočník v autě zabil pět lidí.

Článek

Policie poblíž vládních a parlamentních budov v centru Londýna zadržela muže podezřelého z přípravy teroristického útoku. Sedmadvacetiletý muž byl podle prvních zpráv ozbrojený několika noži. 

Podle svědků operace policie vmžiku uzavřela ulici Whitehall lemovanou vládními budovami. Viděli také muže, kterého policie donutila lehnout si na zem. Na jednom ze záběrů, jejž mají média k dispozici, jeden z policistů prohledává tmavou tašku a vedle jsou na zemi dva předměty podobné nožům. Později strážci pořádku černě oděného muže s plnovousem odvedli v poutech.

V okolí britského parlamentu platí zostřená bezpečnostní opatření od chvíle, kdy 22. března vjel na nedalekém Westminsterském mostě útočník Khalid Masúd automobilem do lidí. Pak ještě před parlamentem ubodal policistu. Při útoku zemřelo celkem pět lidí.

Policie upozornila, že v posledním roce zaznamenala nárůst počtu útoků nožem v Londýně. Ohrožení mezinárodním terorismem je v Británii klasifikováno stupněm „vážný", což znamená, že pokus o atentát je vysoce pravděpodobný.

Reklama

Související témata:

Doporučované