Hlavní obsah

Loni bylo nadprůměrně teplo i bez El Niňa. Vědci to přisuzují lidské činnosti

Globální oteplování narušuje přírodní zákony, loňský rok byl extrémně teplý i bez El NiňaVideo: Reuters

 

Reklama

Rok 2017 byl třetím nejteplejším ze všech naměřených let. Tepleji bylo jen v letech 2015 a 2016. Tyto dva roky ale na rozdíl od toho loňského ovlivnil klimatický jev El Niňo. Ten byl v předešlém roce extrémně slabý. Opět se tak potvrzuje dlouhodobý trend globálního oteplování.

Článek

Klimatická změna způsobená člověkem nyní narušuje přírodní zákony, tvrdí vědci. Rok 2017 byl jedním z nejteplejších měřených let i navzdory tomu, že nebyl ovlivněn přírodním jevem El Niňo - takzvanou teplou fází, ve které je teplota oceánu a následně vzduchu vyšší než obvykle. Jev byl podle vědců ze tří předních světových organizací zabývajících se globálními teplotami v loňském roce velmi slabý.

Ze zprávy Světové meteorologické organizace vyplývá, že 17 z 18 nejteplejších roků od počátku měření svět zažil v tomto tisíciletí. Mezi zdroje organizace patří mimo jiné dvě americké instituce – NASA a NOAA.

„Zatímco popírači klimatických změn nadále strkají hlavy do písku, globální oteplování pokračuje v nezmenšené míře,“ řekl britskému listu The Guardian profesor Michael Mann z Pensylvánské univerzity. Dodal, že důsledky tohoto oteplování jsou lesní požáry, hurikány a záplavy.

Podle britské národní meteorologické organizace byl rok 2017 výrazně teplejší než rok 1998, který byl silně ovlivněn El Niňem. To jenom dokazuje, že největší vliv na klimatickou změnu mají lidské aktivity, především emise oxidu uhličitého, uvedl pro BBC šéf organizace Peter Stott.

Reklama

Doporučované