Hlavní obsah

Loni v EU letecky cestovala rekordní téměř miliarda lidí

V EU loni letecky cestoval rekordní počet lidíVideo: Reuters, AP

 

Reklama

Letadlem totiž v roce 2016 v EU cestovalo 972,7 milionu lidí. U České republiky Eurostat pro loňský rok uvedl přes 13,5 milionu cestujících.

Článek

Rekordní skoro miliardu pasažérů v letecké dopravě zaznamenali v loňském roce statistici Eurostatu. Letadlem totiž v roce 2016 v EU cestovalo 972,7 milionu lidí, tedy o 5,9 procenta více než v roce 2015 a dokonce o 29,1 procenta více než v roce 2009, upozornil ve středu Eurostat. Ve stejném roce zemřelo na území Unie při nehodách dopravních letadel z EU šest osob.

Skoro polovinu - 47 procent - tvořily vnitrounijní lety. Mimo EU to bylo 35,6 procenta letů a uvnitř jednoho státu Unie přes 17 procent.

Nejvíce cestujících v letecké dopravě zaznamenali statistici v roce 2016 v Británii, kde to bylo asi 249 milionů osob. Následuje Německo s téměř 201 milionem, Španělsko se 194 miliony, Francie (145 milionů) a Itálie se 135 miliony cestujících.

U České republiky Eurostat pro loňský rok zaznamenal přes 13,5 milionu cestujících, tedy meziroční nárůst o skoro osm procent. Přes 9,8 milionu pasažérů v ČR mířilo jinam do EU, necelé čtyři pak mimo Unii.

Největší nárůst v letecké dopravě loni zaznamenalo Španělsko, a to o 11 procent, následované Británií se 7,1 procentem.

Nejfrekventovanějšími letišti byly v EU loni londýnský Heathrow, pařížské letiště Charlese de Gaullea a amsterodamský Schiphol. Vysoko v tabulce se umístila také letiště ve Frankfurtu nad Mohanem, Madridu a Barceloně. Pražská Ruzyně, tedy Letiště Václava Havla, byla na 28. místě za londýnským Lutonem a před varšavským Chopinovým letištěm.

Reklama

Doporučované