Hlavní obsah

Loni zemřel v syrské válce rekordní počet dětí, uvedl UNICEF. Skutečnost je ještě horší

Rok 2016 byl tím nejhorším pro syrské děti zasažené válkou.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Za minulý rok zemřelo ve válce v Sýrii nejvíc dětí od počátku konfliktu, společnost UNICEF zveřejnila smutnou statistiku.

Článek

V Sýrii přišlo loni v bojích o život 652 dětí. Oznámil to Dětský fond OSN (UNICEF), podle jehož údajů je to nejhorší roční bilance v úmrtí dětí od začátku syrské války. Reálný počet dětských obětí ale bude mnohem vyšší, uveřejněné číslo totiž zahrnuje pouze evidovaná umrtí. Dle oficiálních statistik se oproti roku 2015 jedná o 20% nárůst dětských obětí.

255 syrských dětí zemřelo přímo ve škole nebo v její těsné blízkosti. Dvě třetiny dětí zažily krizovou situaci ať už v podobě útoku na rodný dům, zranění ve válce nebo ztráty blízkého člověka.

Minimálně 850 dětí muselo loni aktivně bojovat ve válce nebo nastavit vlastní tělo jako sebevražedný štít atentátníků. UNICEF také uvádí, že 280 tisíc dětí stále žije v obléhaných městech či obcích. 1,7 milionu dětí nechodí do školy, a to i proto, že třetina škol v Sýrii není použitelná. Školy jsou buď zcela zničené, nebo v rukou ozbrojenců.

V uprchlických táborech je přes 2 miliony syrských dětí. Na humanitární pomoci je závislých 6 milionů dětí. Dalším milionům dospělých i dětí hrozí po traumatické zkušenosti s válkou toxický stres. Ten vyvolává celoživotní psychické problémy a u dětí může dokonce zapříčinit abnormální vývoj mozku. Podle UNICEF si válka v Sýrii vyžádala na 300 tisíc lidských životů.

Psychika dětí v Sýrii je poničená válkou, zasažena je celá generace.

Reklama

Doporučované