Hlavní obsah

Loňský vítěz floridského turnaje ve videohrách zabíjel na letošním ročníku nejspíš z frustrace

Střelba na videoherním turnaji. Video: Tomáš Vzorek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Střelec, který zabil dva mladíky na turnaji v počítačových hrách na Floridě, podle psychologa Tomáše Vašáka neunesl stres spojený se soutěží.

Článek

Střelba v Jacksonville na Floridě si vyžádala dohromady tři mrtvé, včetně střelce. Informovala o tom v noci na pondělí místní policie. Střelcem byl patrně 24letý muž z města Baltimore ve státě Maryland na východě USA. Motiv jeho činu je nadále nejasný, další podezřelí nejsou.

Všech 11 zraněných bylo hospitalizováno, stav postřelených je stabilizovaný. Podle listu The New York Times jsou všichni zranění ve věku 20 až 35 let.

Oběťmi jsou hráči virtuálního amerického fotblau

Podle amerických médií jsou oběťmi střelby jednadvacetiletý Eli Clayton z Kalifornie a sedmadvacetiletý Taylor Robertson ze Západní Virginie, oba dobře známí hráči videoher s tematikou amerického fotbalu. Zda útočník své oběti osobně znal, není zatím jasné.

Podle šerifa Williamse se podezřelý David Katz sám zastřelil. FBI prohledala jeho domov, Katz údajně svůj čin spáchal jednou ruční střelnou zbraní.

Podle psychologa nezvládl střelec stres ze soutěže

„Pokud se budeme bavit o videohrách s násilím, které můžou ty mladé násilníky inspirovat, může tam zůstat negativní vliv z počítačových her, ale to není případ té poslední střelby,” uvedl psycholog Tomáš Vašák. Podle Vašáka šlo spíše o frustraci, skrytou duševní poruchu hráče, který neunesl stres spojený se soutěží.

Policie už dříve informovala, že muž útočil sám a že jde o bělocha. Incident se podle médií stal v místním nákupním a zábavním centru, které bylo dějištěm soutěže ve videohře amerického fotbalu. Williams potvrdil, že Katz byl v Jacksonville, zhruba tisíc kilometrů od domova, kvůli turnaji Madden NFL 19. Podle pořadatelské společnosti EA Sports je David Katz vítězem mistrovství z minulého roku.

Podle výpovědí některých svědků Katze rozlítilo, že letošní turnaj nevyhrál, a proto sáhl po zbrani. Vítěz klání v Jacksonville má možnost postoupit do finále v Las Vegas a soutěžit o 165 tisíc dolarů, v přepočtu tedy necelé 4 miliony korun. Zda byl Katzův neúspěch skutečně motivem střelby, ale úřady zatím nepotvrdily.

„Samotné hry jsou tématem pro psychology, ale to je spíše téma závislostí a trávení volného času. Ale problém přítomnosti zbraní ve společnosti a dostupnosti zbraní, to si myslím, že je příčina. Potom, když člověk selže, nebo je ve vážném psychickém stavu, a ta zbraň je dostupná, tak ji použije,” zhodnotil psycholog Vlašák případ.

Mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandersová novinářům řekla, že prezident Donald Trump již v neděli dostal o incidentu veškeré dostupné informace a situaci na Floridě sleduje.

Florida se stala už 14. února dějištěm krveprolití se 17 mrtvými. Na střední škole v Parklandu tehdy 19letý mladík zastřelil 14 mladistvých a tři dospělé. Po činu se v celých Spojených státech konaly demonstrace a prezident Donald Trump slíbil zpřísnění zákonů o držení zbraní. Později ale od záměru ustoupil, za což byl ostře kritizován.

Reklama

Doporučované