Hlavní obsah

Lord Coldemort, Han Snow-lo. Skotové přejmenovali sněžné pluhy

Foto: Profimedia.cz

Skotský pluh pojmenovaný sir Snowington.

Reklama

Padesátka sněžných pluhů ve Skotsku dostala v celostátní anketě jména inspirovaná filmovými postavami i skutečnými osobnostmi. Vozovky tak brázdí vozy se jmény inspirovanými světem Jamese Bonda nebo Harryho Pottera.

Článek

Stejně jako ve většině Evropy i skotské silnice zasypal v uplynulých dnech sníh. Do akce tak bylo povoláno téměř 150 sněžných pluhů a sypačů s úkolem udržet vozovky za silného sněžení a teplot klesajících až k minus osmnácti stupňům bezpečné. Hned padesátka z nich pak na více než 640 kilometrů silnic vyjela s novými jmény, která vybrali obyvatelé Skotska v online hlasování.

Ankety, která probíhala od 23. prosince do 13. ledna, se tradičně účastní skotští školáci, tentokrát se ale musela přesunout na internet, zapojit se tak mohla i široká veřejnost, informuje deník The National. Do finální padesátky se tak dostala jména odkazující na slavné filmové postavy, známé písně nebo osobnosti z minulosti i současnosti.

Se zprůjezdněním skotských vozovek tak díky fanouškům díla J.K. Rowlingové pomáhají například vozy Lord Coldemort a „You are a blizzard Harry“ (tedy odkaz na známou frázi z prvního dílu příběhů o mladém čarodějovi „You are a wizard Harry“). Stejně tak se „svých vozů“ dočkali i fanoušci Hvězdných válek (vůz Han Snow-lo pojmenovaný po pašerákovi z tohoto univerza Hanu Solovi) nebo Jamese Bonda (sypač Coldfinger odkazující na snímek Goldfinger).

Do ankety se podle vybraných jmen zapojili i hudební nadšenci, mezi názvy sypačů tak lze nalézt třeba sypač „I want to break freeze“ (inspirace hitem Queen I want to break free) nebo Sled Zepplin. Předělávek se dočkala i jména historických postav, silnice tak brázdí sir Salter Scott, William Wall-ice, Salt Disney nebo Marry Queen of Salt. Mezi názvy vozů se objevila i jména žijících osobností, například Bear Chills (odkaz na známého dobrodruha Beara Gryllse). Všechny takto pojmenované vozy lze sledovat na tomto webu.

Silné sněžení a nízké teploty narušovaly dopravu nejen na silnicích, ale také na železnici. Skotské ministerstvo dopravy uvedlo, že nejhorší situace byla v okolí města Bannockburn, kde teplota klesla až k minus osmnácti stupňům. Resort vyzval obyvatele, aby pokud možno opouštěli své domovy jen v nezbytných případech. Celkem měli silničáři nasadit 146 vozů. Výstraha před ledovkou a neprůjezdnými silnicemi platí do úterních 21 hodin, úřady ale očekávají její prodloužení, protože ve středním Skotsku má napadnout dalších dvacet centimetrů sněhu.

Reklama

Související témata:

Doporučované