Hlavní obsah

Lordi si i podruhé prosadili svou. Březnový brexit je v ohrožení

Druhá porážka premiérky Mayové.

 

Reklama

Sněmovna lordů chce, aby britský parlament hlasoval o všech konečných smlouvách se zeměmi EU po vystoupení. Kvůli dodatkům možná britská vláda nestihne spustit brexit v původně zamýšleném termínu.

Článek

Britská Sněmovna lordů si výraznou většinou prosadila další dodatek k zákonu o brexitu. Text se tak vrátí k novému hlasování do Dolní sněmovny.

Je to podruhé v krátké době, kdy horní komora britského parlamentu překazila plány premiérky Theresy Mayové na hladký průběh schvalování zákona. Minulou středu prosadila Sněmovna lordů dodatek o garanci práv občanů EU po vystoupení Británie z Unie.

Odpůrci nových návrhů se obávají, že nutnost opětovného schvalování pozměněného zákona zpomalí celý proces odchodu Británie z Unie. Po prvním hlasování nicméně ministr pro brexit David Davis ujistil, že Spojené království stihne celý proces spustit, jak bylo naplánováno, tedy do konce března.

Britská premiérka už dříve uvedla, že zaručit parlamentu, že bude rozhodovat o procesu odchodu z Unie, by bylo v tomto okamžiku neopatrné. Vysvětlila, že by to mohlo povzbudit EU k tomu, aby Británii navrhla nevýhodnou smlouvu v naději, že zákonodárci poté odchod země zablokují.

Například šéf opozičních liberálních demokratů Dick Newby ale označil tvrzení Mayové za směšné. „Je nutné, aby rozhodoval parlament," zdůraznil. Varoval, že zamýšlený postup vlády při brexitu může vést k tomu, že Spojené království odejde z Unie bez uzavřených dohod s jednotlivými členy.

Cesta k brexitu.

Reklama

Doporučované