Hlavní obsah

Los Angeles se pere s koronavirem, umírá tam 200 lidí denně

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Druhé nejlidnatější město ve Spojených státech Los Angeles zažívá těžké týdny. Podle místních úřadů je jedním ze současných ohnisek nákazy, kde se virus rapidně šíří. Lékaři vyzývají k větší zodpovědnosti.

Článek

Koronavirus nadále zuří v Los Angeles a infikuje tisíce lidí denně. Takhle popisuje aktuální situaci v místě list Los Angeles Times. Upozorňuje také na přeplnění i bez toho zatížených nemocnic.

„Dramatické tempo šíření nákazy je nejhorší katastrofou, kterou náš kraj zažil za celá desetiletí,“ řekla šéfka resortu veřejného zdraví pro oblast Los Angeles Barbara Ferrerová. Domnívá se také, že zpomalení šíření koronaviru nastane pouze tehdy, když se většina začne chovat zodpovědněji. Losangeleské úřady také vyzývají místní obyvatele, aby zůstali co nejvíce doma, omezili sociální kontakty, nosili roušky uvnitř svých domovů a dezinfikovali všechno, čeho se dotýkají.

Za poslední týden si koronavirus v Los Angeles vyžádal více než 1600 životů, denně tam umírá 200 lidí, přičemž celková bilance obětí činí 13 tisíc. Podobná „tragická a ohromující“ čísla považuje Ferrerová za známku mimořádného nebezpečí, a to obzvlášť v době, kdy přibývá zpráv o nakažlivější mutaci viru, která se podle ředitelky začíná šířit v celé Kalifornii. Podle sčítání The Los Angeles Times za poslední týden úřady hlásí v průměru více než 15 tisíc nových případů denně. Počet hospitalizovaných se pohybuje kolem 8 tisíc.

A asi to není vrchol. Místní vláda varuje, že s ohledem na možnou povánoční vlnu nákazy čísla mohou jen narůstat, píše americký list. Podle nových odhadů, které zveřejnili američtí odborníci z oddělení statistického modelování, se v Los Angeles koronavirem nakazí jeden ze tří obyvatel. Podle odborníků jde o důkaz toho, jak rychle se virus v této těžce zasažené oblasti šíří. Na základě těchto údajů se úředníci domnívají, že více než 3 miliony z 10 milionů obyvatel okresu už byly infikovány koronavirem.

Statistik Roger Lewis říká, že pro dosažení kolektivní imunity by mělo protikoronavirovou vakcínu dostat 75 procent populace okresu.

Přeplněné nemocnice a fronty sanitek

V souvislosti s dramatickou epidemickou situací americký list zdůrazňuje, že za těmito čísly a každodenními statistikami se skrývají konkrétní příběhy a osudy lidí.

„Umírat na koronavirus v nemocnici znamená umírat o samotě,“ říká losangeleská politička Hilda Solisová. Kvůli bezpečnosti lidí jsou návštěvy v nemocnicích zakázány, a tak se většina lidí nemůže se svými příbuznými a blízkými osobně rozloučit. Podle Solisové poslední, co umírající často slyší, jsou slova mladších členů rodiny, kteří se omlouvají za to, že je vystavili riziku nákazy.

Solisová říká, že aktuální situace vyvolává také obavy z nedostatku kapacit. Před nemocnicemi se tvoří fronty sanitek, a tak některé nemocnice musely umístit postele na chodbách nebo v obchodech se suvenýry. Podle Solisové je docela možné, že bude potřeba rozhodnout o tom, které pacienty zachránit. „Situace je horší než kdykoli předtím,“ dodává.

Reklama

Doporučované