Hlavní obsah

Pohárový los: Neymar vs. Messi, Slavii čeká Trpišovským milovaný Vardy

Foto: Profimedia.cz

Los vyřazovací fáze Evropské ligy Slavii přisoudil Leicester City.

Reklama

Los osmifinále Ligy mistrů a prvního vyřazovacího kola Evropské ligy určil zajímavé dvojice. Barcelona s Messim vyzve Neymarovo PSG. Vaclíkovu Sevillu čeká Dortmund a Slavia v EL narazí na zázrak Premier League, Leicester City.

Článek

Pondělní los ve švýcarském Nyonu byl rozdělen do dvou částí. Nejdříve se losovaly osmifinálové dvojice Ligy mistrů, poté přišlo na řadu rozlosování prvního vyřazovacího kola Evropské ligy.

Vzhledem k výsledkům základních skupin Ligy mistrů bylo pravděpodobné, že už v prvním vyřazovacím klání dojde na vzájemný souboj některých z velkých klubů. Mezi nenasazenými celky totiž byla například Barcelona nebo Atlético Madrid, jelikož postoupily do vyřazovacích bojů z druhého místa ve skupině.

Oba španělské celky tak čeká velice těžká výzva. Atlético Madrid v osmifinále vyzve londýnskou Chelsea a Barcelona se o postup do čtvrtfinále milionářské soutěže utká s PSG. Dojde tak na souboj bývalých spoluhráčů Lionela Messiho a Neymara.

Souboj katalánského velkoklubu s týmem francouzského mistra bude mít letos obzvláště silný náboj. Již nyní se totiž spekuluje o letním přestupu Lionela Messiho z Barcelony. Jeho budoucí adresou by mohl být právě Park princů, tedy domácí stadion PSG. Brazilec Neymar se nechal několikrát slyšet, že by s Messim rád opět hrál v jednom týmu. Případné vyřazení Barcelony by tak přesunu Argentince do týmu katarských šejků mohlo ještě pomoci.

Osud Barcelonu a PSG už v osmifinále jednou dohromady dal a fanoušci na dvojzápas z roku 2017 vzpomínají dodnes. Katalánský velkoklub tehdy prohrál úvodní zápas ve Francii poměrem 0:4 a zdálo se být rozhodnuto. Neymar s Messim, tehdy ještě ve stejném dresu, ale v domácí odvetě zaveleli k obratu. Barcelona na Camp Nou zdemolovala Paris Saint-Germain 6:1 a nakonec postoupila.

Přemožitel PSG z letošního finále LM a obhájce trofeje Bayern Mnichov vyzve v osmifinále Lazio Řím, které se do vyřazovací části Ligy mistrů probojovalo teprve podruhé, a to po dlouhých dvaceti letech.

Chybět v další fázi soutěže nebude ani česká stopa. Do osmifinále se totiž probojovala španělská Sevilla, za kterou v základní skupině nastoupila dvakrát do branky reprezentační jednička Tomáš Vaclík. Vítěz posledního ročníku Evropské ligy se o postup do čtvrtfinále utká s Borussií Dortmund, kterou do vyřazovací fáze soutěže po víkendovém ligovém debaklu 1:5 se Stuttgartem už určitě nepovede trenér Lucien Favre. Na lavičce ho zatím nahradil dosavadní asistent Edin Terzic.

České jméno najdeme i na soupisce dalšího letošního osmifinalisty. Třikrát se alespoň na lavičku anglického Liverpoolu v základní skupině podíval teprve devatenáctiletý český brankář Vítězslav Jaroš. Úřadujícího mistra anglické Premier League přitom v osmifinále čeká Lipsko, které do vyřazovacích bojů postoupilo na úkor Manchesteru United.

Diváci se mohou těšit i na osmifinálový souboj Borussie Mönchengladbach s Manchesterem City, Atalanty s Realem Madrid a Porta s Juventusem. Vyřazovací fáze Ligy mistrů se rozehraje 16. února příštího roku. O postupujících do čtvrtfinále bude jasno 17. března.

Slavii se splnil sen, ale...

Druhá část programu se již týkala i českého klubu. Po losování osmifinálových dvojic Ligy mistrů totiž přišel na řadu los prvního vyřazovacího kola Evropské ligy, do kterého z českých zástupců v soutěži postoupila jen pražská Slavia.

Sešívaní si před losem přáli tým z ostrovů. Trenér vedoucího celku domácí ligy Jindřich Trpišovský vyslovil přání v podobě Glasgow Rangers. „Týmy, které jsme si všichni přáli, zmizely z osudí hned na začátku. Pak už zbývala jen pětice, po které jsme tolik netoužili,“ popsal průběh losu z pohledu hráčů a realizačního týmu Trpišovský.

Nakonec se sešívaní dočkali, los jim přisoudil momentálně třetí tým Premier League, Leicester City. „Víme, jak těžký soupeř nás čeká. Dávají spoustu gólů ve všech svých zápasech, mají nesmírně rychlé hráče. Jamie Vardyho, Jamese Maddisona, Youri Tielemanse, který už se v Edenu představil. Ale těšíme se, pojedeme do Anglie, kde počet fanoušků na stadionech narůstá. Teď jde jen o to, abychom v únoru mohli hrát před diváky i v Česku. Budeme hrát s týmem z Premier League a bylo by skvělé, aby u toho mohli být lidi,“ řekl pro klubový portál Trpišovský.

Hlavní hvězdou soupeře Slavie v prvním vyřazovacím kole Evropské ligy je útočník Jamie Vardy. „Je to jeden z mých nejoblíbenějších hráčů. Je nádhera ho sledovat. Jako malý kluk jsem měl Leicester hrozně rád, hlavně kvůli Gary Linekerovi. Vyrůstal tam, byl jejich odchovanec, takže jsem mu hodně fandil, i když v té době hráli převážně druhou ligu. Vardy dělá jejich sportovní výkon tak z 50 procent, patří mezi nejlepší útočníky na světě. Strašně nebezpečný hráč, skvěle se na něj dívá. Bude těžké ho ubránit, už jsme se o tom s kluky bavili. Říkal jsem stoperům, že přes zimu musí svou rychlost zvýšit o čtyři až pět kilometrů, aby mu stačili,“ nezapíral trenér Slavie.

Mistr anglické Premier League ze sezony 2015/16 do Edenu přijede 18. února, odveta na hřišti Leicesteru je naplánovaná o týden později. „Do zápasů s Leicesterem půjdeme s tím, že budeme chtít postoupit. S ničím jiným by ani nemělo smysl hrát. Jít si to užít nemá cenu,“ řekl pro klubový portál obránce Lukáš Masopust.

Pondělní los vyřazovací části Evropské ligy zajímal i další české fotbalisty. Ze základní skupiny Evropské ligy totiž do jarní fáze soutěže postoupil i Schickův Leverkusen či Kadeřábkův Hoffenheim. Třetím místem ve skupině Ligy mistrů se kvalifikovaly i Krmenčíkovy Bruggy.

Vítězi slávistické skupiny, Bayeru Leverkusen, los přisoudil švýcarský Young Boys Bern. Pavla Kadeřábka čeká souboj s norským Molde a Krmenčíkovy Bruggy se utkají s ukrajinským Dynamem Kyjev.

Na kompletní rozlosování prvního vyřazovacího kola EL se podívejte zde:

Slavia Praha - Leicester City

Wolfsberger - Tottenham Hotspur

Dynamo Kyjev - FC Bruggy (Michael Krmenčík)

San Sebastian - Manchester United

Benfica Lisabon - Arsenal

Crvena zvezda Bělehrad - AC Milán

Antverpy - Glasgow Rangers

Salcburk - Villarreal

Braga - AS Řím

Krasnodar - Dinamo Záhřeb

Young Boys Bern - Bayer Leverkusen (Patrik Schick)

Molde - Hoffenheim (Pavel Kadeřábek)

Granada - Neapol

Maccabi Tel Aviv - Šachtar Doněck

Lille - Ajax Amsterodam

Olympiakos Pireus - PSV Eindhoven

Reklama

Doporučované