Hlavní obsah

Lotyšská vláda vyhlásila tvrdý lockdown

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace hasičů a záchranářů před budovou lotyšského parlamentu v Rize proti vládnímu plánu na povinné očkování.

Reklama

Lotyšsko od 21. října do 15. listopadu zavede uzávěru řady provozů s cílem zpomalit šíření koronaviru v jedné z nejméně proočkovaných zemí Evropské unie. Zavřou se obchody, restaurace, zábavná zařízení a částečně i školy.

Článek

Tvrdá omezení schválila lotyšská vláda na mimořádném zasedání dnes večer. Od 21. října do 15. listopadu bude také od 20:00 do 5:00 platit zákaz nočního vycházení, uvedl server Delfi.lv.

Po podzimních prázdninách budou od 1. listopadu chodit do škol jen žáci prvních až třetích tříd, ostatní se budou učit na dálku. Nadále by měly fungovat školky. Uzavřeny budou také všechny obchody s výjimkou těch, které prodávají základní zboží.

Omezení se dotknou i služeb: Uzavřou se kadeřnictví, salony krásy a podniky veřejného stravování. Zakázány budou sportovní, zábavné a kulturní akce, včetně kin, divadel a koncertů. Omezení se bude týkat i jízd lidí z různých domácností v jednom autě, dodal portál.

Premiér Krišjánis Kariňš a ministr zdravotnictví Daniels Pavluts se omluvili všem občanům, kteří již jsou očkováni proti covidu-19. Připustili, že proces očkování v zemi fakticky selhal, což si vynutilo vyhlášení lockdownu.

Pavluts přislíbil, že po 15. listopadu se život vrátí k normálu, ale nikoliv pro ty, kdo se do té doby nenechají očkovat, pro ně tvrdá omezení budou platit dál, dodal server Delfi.lv. Podle údajů EU je pouze 54 procent lotyšské dospělé populace plně očkováno, což je výrazně pod průměrem EU, který činí 74%. Celková proočkovanost lotyšské populace činí podle Reuters 46 procent. V Česku je to 57 procent.

Lotyšská vláda před měsícem představila plán povinného očkování, který by se týkal například zdravotníků, hasičů, policistů nebo pracovníků ve školství či sociálních službách, uvádí stanice BNN. Návrh ale vyvolal velký odpor veřejnosti a do ulic vyšli zástupci všech jmenovaných skupin.

V Lotyšsku se infekce šíří nekontrolovaně a v nemocnicích je již více než 1100 pacientů s covidem-19. „Naše zdravotnictví je ohroženo,“ řekl předseda vlády. Jedna ze dvou největších nemocnic v Rize už začala ve svém atriu instalovat provizorní lůžka pro pacienty s covidem-19, uvedla veřejnoprávní televize.

Lotyšsko se stalo světovou jedničkou z hlediska nemocnosti na covid-19 poté, co během minulého týdne počet nemocných vzrostl skoro o 50 procent, dodal portál Delfi. Informaci o největší míře nemocnosti potvrdil v pondělí také ministr zdravotnictví Pavluts. „Náš zdravotní systém je v ohrožení,“ řekl premiér Kariňš.

Reklama

Související témata:

Doporučované