Hlavní obsah

Lotyšsko zveřejnilo část archivů KGB. Našlo v nich 24 tisíc jmen udavačů

Lotyšsko se rozhodlo zveřejnit spisy KGB: Se sovětskou tajnou službou spolupracovalo okolo 24 tisíc Lotyšů.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na rozdíl od ostatních postsovětských republik si Lotyšsko své archivy KGB ponechalo a nezničilo je.

Článek

Lotyšsko zveřejnilo archivy tajné policie KGB z časů, kdy byla tato země součástí Sovětského svazu.

Andrejs Ermuiza a jeho rodina byli v roce 1949 vyhnáni na Sibiř v rámci hromadné deportace občanů z pobaltských států. Do Lotyšska se vrátili až o 10 let později.

Andrejs je nyní šokován. Zjistil, kdo se jim o cestu na Sibiř postaral. Se sovětskou tajnou policií kolaborovali nejen někteří z kolegů v práci, ale i vlastní příbuzní.

„Někteří byli opravdu donuceni. Jiní však chtěli jenom získat výhody, jako bylo třeba cestování do zahraničí. Pro mě je důležité vědět, kdo nezradil své vlastní lidi, kdo podporoval myšlenku svobodného Lotyšska. Ačkoliv v té době mnoho lidí na možnost naší nezávislosti nevěřilo,” říká Andrejs Ermuiza.

A odtajněných zpráv z archivu lze vyčíst, že s KGB spolupracovalo – ať už jako agenti, nebo jako kolaboranti – 24 tisíc Lotyšů. Včetně bývalého premiéra země Ivarse Godmanise, současného předsedy Nejvyššího soudu Ivarse Bickovicse a hlav jak ortodoxní, tak i římskokatolické církve.

Podrobnosti v úvodní reportáži, která je součástí pořadu Svět bez obalu. Sledovat ho můžete v premiéře na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované