Hlavní obsah

Loupák a jablka jsou luxus. Zdražování tvrdě zasáhlo samoživitele

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Samoživitelé se kvůli zdražování ocitají v problémech. Omezují nákup potravin (ilustrační snímek).

Reklama

Rostoucí ceny znamenají velký problém pro samoživitele s napjatými rozpočty. Popisují, že už musí omezovat své nákupy: zejména ovoce a sladké pečivo.

Článek

Rodiče, kteří z různých důvodů zůstali na výchovu svých dětí sami, se dostávají kvůli současnému zdražování do finančních problémů – omezují se zejména při nákupu potravin a obávají se vyšších záloh na energie, které pro ně mohou znamenat ztrátu bydlení.

„Ceny pečiva, ovoce a zeleniny jsou peklo. Můžu si to dovolit jen první týden nebo čtrnáct dní po rodičovském příspěvku a pak už ne,“ říká Petra N., která se sama stará o dvouletého syna. Popisuje, že konkrétně oblíbený sladký loupák se stal prakticky luxusem, který zdražil řádově o koruny.

„Už ho kupuji jenom občas, nekoupím ho třikrát za týden, ale jenom jednou,“ vysvětluje a dodává, že místo toho, aby kupovala kilo jablek, se musí spokojit se třemi nebo čtyřmi. Citelně také podle Petry podražily bylinné a ovocné čaje, zejména v lékárnách.

Další samoživitelka Bohdana líčí, že musí nakupovat méně, aby se vešla do rozpočtu. „Zdražení cítím úplně na všem o nějakých 10 až 15 procent, je to znát na celém nákupu,“ popisuje Bohdana. Situace se podle oslovených žen začala zhoršovat od konce prázdnin.

Zhoršující se situaci ilustruje i aktuální průzkum spolku Klub svobodných matek, kterého se v polovině října zúčastnilo 988 samoživitelů. Výsledek je jednoznačný: 75 procent oslovených rodičů se cítí být zdražováním existenčně ohroženo.

Naprostá většina (88,6 %) samoživitelů uváděla, že zdražování nejvíce pocítili právě u potravin a následně na energiích (53 %) a oblečení (34,1 %).

Za potraviny respondenti zaplatí až o 20 procent více. Přes sedm procent samoživitelů uvedlo, že podobně jako paní Bohdana nakupují méně.

Ředitelka Klubu svobodných matek Dana Pavlousková k průzkumu uvedla, že z nově příchozích žádostí, které její organizace od samoživitelů dostává, je cítit zoufalství.

„Komu se podařilo po koronavirové krizi stabilizovat svou situaci, tak se ocitá opět pod tlakem, tentokrát v důsledku plošného zdražování. Začíná to být nekonečný boj,“ říká ředitelka Klubu svobodných matek.

Podle Ivy Kuchyňkové, jež má na starost advokacii sociální problematiky v Charitě České republiky, se přitom situace začala horšit už na konci loňského roku, po konci takzvaného moratoria, tedy možnosti odložit splácení úvěrů.

„Je to jenom začátek,“ dodává s obavami Dana Pavlousková v narážce na očekávané zdražování energií.

Toho se výhledově obávají i obě oslovené samoživitelky. „Pokud by se energie zdražily v řádech tisíců korun, tak už to pro mě bude neúnosné,“ říká paní Bohdana.

Dana Pavlousková přitom doplňuje, že samoživitelé se ocitají v bytové pasti. Pokud zdraží energie nebo nájem, samoživitelé často nemají peníze na to, aby navýšenou částku buď doplatili, nebo aby se mohli přestěhovat a složit zálohu u jiného pronajímatele.

„Navíc na realitním trhu jsou rodiny s jedním rodičem na neoficiální černé listině a je pro ně velmi těžké najít nové bydlení,“ dodává Dana Pavlousková.

Reklama

Doporučované