Hlavní obsah

Loutkářské muzeum připravilo na otevření novou výstavu Spejblova ceSTOvka

Ilustrační snímek.

Reklama

Návštěvníci Muzea loutkářských kultur v Chrudimi si mohou prohlédnout novou výstavu Spejblova ceSTOvka. Expozice je symbolickým dárkem k jubileu jedné z nejslavnějších českých loutek.

Článek

Loutka Josefa Spejbla vyřezaná Karlem Noskem podle návrhu Josefa Skupy se poprvé objevila v plzeňském Divadle feriálních osad na podzim 1920, kdy vystoupila po boku Kašpárka jako cvičenec na hrazdě. V roce 1926 ke Spejblovi přibyl Hurvínek a nejslavnější česká loutková dvojice byla na světě.

Výstava v Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi je inspirována jejich cestami, kdy během své dlouhé a bohaté kariéry navštívili téměř 40 zemí na čtyřech kontinentech. Se Spejblem v roli průvodce zde projdou návštěvníci doslova celým světem po stopách dobrodružství slavné loutkové dvojice a jejích přátel.

„V jednom patře muzea čeká na malé i velké cestovatele spousta her a zábavných úkolů, za které budou odměněni razítkem do jejich cestovatelského pasu,“ uvedl Břetislav Oliva z muzea. Při svém putování zdolají po vzoru Spejbla a Hurvínka Niagarské vodopády, v Jordánsku budou hledat skrytý pouštní chrám, ve Vietnamu si ochočí draka a společně postaví Velkou čínskou zeď. Svoji kreativitu budou moci projevit také v dílně, která je rovněž součástí výstavy.

Výstava bude pro návštěvníky otevřena až do 9. května 2022. Návštěvníci muzea musí dodržovat nařízená hygienická pravidla.

Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi zřizované ministerstvem kultury patří k turisticky nejnavštěvovanějším cílům východních Čech. V běžném roce si je prohlédne více než 35.000 návštěvníků. Bylo založeno 2. července 1972. Od svých počátků sídlí v renesančním takzvaném Mydlářovském domě, využívá i prostory sousedního objektu a protějšího domu číslo 68, kde je umístěno centrum pro dokumentační, badatelskou a publikační činnost. Základem muzejních sbírek se staly dary ze soukromé sbírky Jana Malíka. Dnes vlastní muzeum kolem 50.000 sbírkových předmětů.

Reklama

Doporučované