Hlavní obsah

Loutkářský festival ukáže záznamy i živé streamy

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Formou divadelních záznamů a živých streamů se od 11. do 13. prosince uskuteční 30. ročník festivalu loutkových divadel Přelet nad loutkářským hnízdem.

Článek

Zároveň diváci nepřijdou o tradiční workshopy a program doplní večerní moderované online diskuze. V tiskové zprávě to dnes za pořadatele uvedla Klára Konopásková.

Záznamy pořadatelům poskytnou instituce jako Divadlo DRAK, Divadlo Alfa, Divadlo Lampion nebo Naivní divadlo Liberec. Z řad nezávislých loutkářů se budou prezentovat soubory Vi. Tvor, Divadlo LokVar, Waxwing theatre a populární Buchty a loutky.

Festival se dlouhodobě snaží také podporovat amatérskou a studentskou loutkovou tvorbu. Z amatérských kruhů nabídne festival živé streamy souboru Convivium ze Základní umělecké školy F. A. Šporka Jaroměř, který uvede inscenaci Erben 1862, souboru Reservé Základné umělecké školy F. L. Gassmanna Most s inscenací Malála nebo záznam inscenace O zvířátkách jabloneckého souboru Vozichet.

Novinkou letošního ročníku bude nově navázaná spolupráce s projektem DidaDiv, který využívá fenomén českého loutkářství a domácích divadélek a přenáší ho do online prostoru. Nebude chybět ani tradiční dílna loutkářky Dory Bouzkové tentokrát zaměřená na výrobu a animaci. Každý festivalový den se uskuteční online streamovaná diskuze, do které budou přizváni mluvčí z řad divadelníků, teoretiků, kritiků i studentů uměleckých škol.

Festivalové produkce budou zdarma, ale zakoupením vstupenky mohou zájemci prostřednictvím portálu www.goforboom.com podpořit konání festivalu.

Reklama

Související témata:

Doporučované